Annonse
Mottok søknaden: Eirik Frantzen og Rune Edvarden fra Narvik-VM leverer søknaden om 280 millioner kroner til Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande. Foto: Sverre Ruud Ellingsen

En god investering

Støtte til et VM i Narvik er en ekstrem god investering – for hele landsdelen.

Denne uken møtte representanter fra Alpin VM 2027 AS kulturminister Trine Skei Grande. Ærendet var å overlevere en sju sider lang søknad om støtte på intet mindre enn 280 millioner kroner til Narvikfjellets anlegg i Fagernesfjellet, og et fremtidig VM i alpint. De 280 millionene skal brukes til nødvendige forbedringer av anlegget i fjellet. Det er bestemt at det skal investeres rundt 900 millioner kroner i fjellet til sammen. Det statlige bidraget vil altså utgjøre rundt en tredjedel av det som må til for å få Narvikfjellets anlegg opp i VM-standard.

Kulturministeren hadde problemer med å skjule sin begeistring for VM-planene i Narvik. Kanskje er enhver minister som mottar en søknad om støtte på noen hundre millioner kroner godt trent i å smile og utstråle begeistring og forbeholden støtte, men at hun er bitt av en nordnorsk VM-basill var lett å se. Og den som bet var kanskje først og fremst Narvik-ordfører Rune Edvardsen, som Skei Grande selv trakk fram da Fremover snakket med henne etter at hun hadde fått søknaden i hendene: «Det er snakk om et spektakulært arrangement, slik som ordføreren har presentert det til meg».

Edvardsen var ikke alene på Stortinget denne ettermiddagen. Edvardsen kom i følge med blant annet styreleder Knut-Eirik Dybdal, Eirik Frantzen, Sigbjørn Aanes og ikke minst Sverre Seeberg – tidligere visepresident i FIS. At han er med på laget, og at Det internasjonale skiforbundet (FIS) skal stå for hele arrangementet dersom Norge og Nord-Norge får et alpin-VM med Narvik som vertsby, gir en tyngde og en troverdighet inn i hele VM-prosessen som er mye verdt. At FIS står for arrangementet gir også en trygghet. Det er ingen fare for at et alpin-VM i Narvik skal bli som et VM i Bergen. FIS går selv inn med et betydelig beløp for å arrangere selve verdensmesterskapet. Da Åre i Sverige arrangerte VM i alpint i fjor fikk de 320 millioner kroner fra FIS for å gjennomføre arrangementet.

Mye verdt er det også at hele Nord-Norge står samlet om et VM i alpint i landsdelen. Det trakk også ministeren fram: «Det at et enstemmig idrettsstyre og at alle kommunene i Nord-Norge har stilt seg bak, er med på å styrke søknaden. Det er en spennende måte å løse et slikt arrangement på, som også vil gi god norgesreklame. Alt dette taler for at vi skal behandle søknaden på en positiv måte», sa Skei Grande, som til tross for veldig lovende omtale ikke kunne garantere noe for Narviks del. Hun varslet at hele prosjektet måtte gjennomgås grundig før de kunne ta en avgjørelse, og at det fort kunne ta to-tre måneder før svaret på søknaden var klar.

Dersom ministeren skulle gi full støtte til VM, altså 280 millioner statlige kroner, gir hun det ikke bare til et VM-arrangement. 280 millioner kroner er en investering i en hel landsdel.

Men jeg tipper ministeren og hennes folk kjenner igjen en god investering når de ser en. Et VM i Nord-Norge er en slik god investering. For dersom ministeren skulle gi full støtte til VM, altså 280 millioner statlige kroner, gir hun det ikke bare til et VM-arrangement. 280 millioner kroner er en investering i en hel landsdel. En landsdel som står for stor verdiskapning i dag, og som har kraftig vekst i turisme. En statlig støtte til Fagernesfjellet i Narvik er en støtte til nordnorsk reiseliv like mye som til et alpinanlegg i Narvik, for en slik investering vil gi store ringvirkninger for Nord-Norge som bosted og reisemål.

Narvikfjellets anlegg i Fagernesfjellet er kåret til det 8. råeste skianlegget i Norge av Dagens Næringsliv. Det får allerede mye oppmerksomhet, men en investering i Fagernesfjellet i millionklassen – et arbeid som allerede er i gang – kan plassere fjellet helt på topp over unike skianlegg.

En støtte til Alpin VM 2027 vil løfte ski- og vinterturisme som næring lokalt og regionalt, men også bidra til å styrke hele Nord-Norge som reisemål, vår identitet og vår tilhørighet. Alle svært viktige drivere for å sikre et bærekraftig Nord-Norge i fremtiden, og et VM og et løft i Fagernesfjellet viktige bidrag i så måte.

Til slutt vil en støtte til Alpin VM 2027 ikke minst ha mye å si for interessen for idretten. Vi ser allerede en VM-effekt i økt oppmerksomhet rundt alpint, og junior-VM - som nærmer seg her i Narvik - vil forsterke entusiasmen ytterligere. Men et ja til støtte fra kulturministeren, og påfølgende investeringer, vil gi det hele en ny dimensjon. I sin søknad til ministeren skriver VM-organisasjonen at et mål for alpin-VM i Nord-Norge vil ha en langsiktig effekt. 280 millioner kroner skal være med på å forsterke den effekten.

Vi krysser fingrene for et positivt svar fra kulturministeren på søknad om statlig støtte til et VM. Det vil være viktig for en hel landsdel, men selvsagt også i selve søknaden. At finansieringen er på plass er avgjørende for at Norge i det hele tatt kan søke, men med lav risiko og høy gevinst er vi sikre på at dette er en investering ministeren vil gi sin støtte til.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse