Annonse
TRENGER IKKE SØRING-KARANTENE: NHO-sjef Ole Erik Almlid (bildet) er sammen med LO og Kommunenes sentralforbund (KS) enige med regjeringen og Erna Solberg om at det ikke er behov for lokale karanteneregler. En ny veileder ble presentert søndag ettermiddag. Foto: NHO

En god veileder til kommunene

Kommunene i nord må besinne seg og ikke bygge ned tilliten til de nasjonale rådene i kampen mot korona, skriver Nordlys på lederplass.

Det lokale selvstyret og nasjonal politikk er på kollisjonskurs når mange kommuner har innført egne karantene-bestemmelser for å hindre spredning av koronaviruset. Argumentet er at korona-smitten er mer utbredt i andre områder av landet. Derfor setter disse kommune opp en «mur» mot omverdenen.

Særlig på Vestlandet og i Nord-Norge har tilreisende fra andre deler av landet blitt pålagt to ukers karantene. Enkelte steder utløser også innreise fra nabokommunen karantene.

Nå har NHO, LO og KS omsider fått på plass en god veileder i samarbeid regjeringen. Denne gir  kommunene  det redskapet de trenger når de skal ta sine beslutninger om lokale smitteverntiltak. Organisasjonene i arbeidslivet legger stor vekt på å holde hjulene i gang.

Kommunene har fremdeles anledning til å innføre lokale tiltak med hjemmel i smittevernloven. Men vi oppfordrer nå kommunene til å bruke karantenereglene med stor varsomhet.

Det gjelder ikke minst i Tromsø kommune, som vi håper vil gå foran som et godt eksempel. Politikerne i nord må huske at dette ikke er en popularitetsøvelse der man scorer poeng på å heve seg over nasjonale tiltak. Når man ser på smittetallene i Tromsø, er det heller ikke gitt at karantenen har den ønskede effekten.

Vi er bekymret når vi ser små kommuner i Nord-Norge true med sivil ulydighet. Å hisse opp stemningen med kunstige motsetningsforhold mellom nord og sør, og stadig snakk om “egen flokk” fører  neppe noe godt med seg.

Tvert imot må man feste lit til de rådene som kommer fra Folkehelseinstituttet. Kommuner i landsdelen må ikke bidra til å bygge ned tilliten til de nasjonale rådene. Disse er vi alle avhengige av for å begrense spredning og komme tilbake til en mer normal situasjon.

Vi noterer også at dersom den nye veilederen ikke blir fulgt opp, vil NHO-sjefen Ole Erik Almlid be regjeringen om å gjennomføre lovendringer som fratar kommunene sin lokale handlefrihet.

For å unngå å komme dit har folkevalgte i nord et stort ansvar. De må beholde sinnsroen, selv om intensjonene med lokale ordninger er aldri så gode.

Derfor tror vi det vil være best om ordførerne i nord bruker mer energi på generelle tiltak mot smittespredning i sine kommuner, og noe mindre fokus på forbud mot søringer.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse