Annonse
MILJØET FØRST: Rasmus Hansson (til venstre) og Miløpartiet de Grønnes førstekandidat i Troms, Mikal Nerberg, åpnet nylig partiets valgkamp i Tromsø. Foto: Inger Præsteng Thuen/Nordlys.

En håpløs allianse

MDG kan være et nyttig korrektiv i norsk politikk, men vi må advare mot å gi partiet innflytelse, skriver Nordlys på lederplass.

MDGs politikk er slik vi ser det ikke bærekraftig, verken for oss i distrikts-Norge eller for andre deler av landet.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har mistet flertallet de hadde sammen, slik meningsmålingene fortoner seg nå. Om dette blir valgresultatet, må Ap og Sp ha støtte fra småpartier som SV, Rødt og Miljøpartiet de Grønne for en rødgrønn regjering. Om samarbeidsklimaet er vanskelig i den borgerlige leiren, vil det neppe bli stort bedre hos de rødgrønne.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes har ved flere anledninger gjort det klart at Rødt ikke vil gi ved dørene, dersom samarbeid blir aktuelt. I vinter sa han til Fagforbundets medlemsblad at han ønsker å farge Ap rødt, og at han drømmer om en situasjon lik den i Oslo, der Ap regjerer på Rødts nåde.

Retorikken levner ingen tvil om at denne alliansen blir vanskelig for Ap. Som om ikke det er nok: Miljøpartiet de Grønne (MDG) kan også bli en nødvendig samarbeidspartner. Ekstreme småpartier med makt inn i regjeringen vil være en ulykkelig situasjon, og milevis unna folkets preferanser.

MDGs politikk er slik vi ser det ikke bærekraftig, verken for oss i distrikts-Norge eller for andre deler av landet.  Partiprogrammet består av ønsketenking kombinert med planer om umiddelbar nedbygging av det moderne Norge. Alt av olje og gassindustri skal være borte innen tjue år, uten at andre, konkrete inntektskilder for nasjonen blir skissert.

Kostnadsnivået skal imidlertid holde seg over dagens nivå. MDG vil bruke statens penger i rikt monn, partiet skal blant annet innføre et forsøk med borgerlønn, for å slippe byråkratisk behandling om folk har behov for uførestønad. Slik kan alle, ifølge MDG, få større frihet og fleksibilitet til selv å velge hvordan de vil bruke tiden sin, heter det i programmet. Dette er kostnader Norge ikke har råd til, verken nå eller i fremtiden.

For Nord-Norge vil MDGs program få alvorlige konsekvenser. Ytterligere veiutbygging vil bli en saga blott, det får holde med vedlikehold av de veiene vi har. Bensin og drivstoffprisen skal øke kraftig, og når partiet selv sier kraftig, er det nok en garanti for at det blir nettopp det.

Partiet vil bygge jernbane, men alle vet at det er langt opp og fram. I Nord-Norge er vi avhengige av å reise med fly for rask og effektiv transport. Det vil bli vanskeligere om MDG får en hånd på roret. Partiet vil redusere flytrafikken med 30 prosent innen 2030. I mellomtiden skal billettprisene økes – kraftig også her. All kapasitetsutvidelse ved norske flyplasser skal stanses. Det skal skje selv om vi kanskje etter hvert får utslippsfrie fly.

Arbeiderpartiet har alltid hatt god oppslutning i distriktene. Og med Senterpartiet på laget, vil distriktsprofilen til en rødgrønn regjering bli skjerpet. Det er innlysende at i dette selskapet hører ikke MDG hjemme. Partiet har en helt usedvanlig  distriktsfiendtlig politikk på agendaen, et utopisk partiprogram som gjør seg best i små, urbane miljøer, med gå eller sykkelavstand til alle fasiliteter.

Vi tror ikke tanken på et svekket Arbeiderparti med ekstrempartiet MDG i posisjon til å få innflytelse, virker forlokkende på velgerne. Etter en nedadgående trend på målingene, gjør et slikt scenario veien oppover enda lengre for Støre og Ap.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse