KRIGEN I NORD: Ødeleggelsene i Bodø etter Hitler-Tysklands bombeangrep de siste dagene av mai 1940. En kvinne med barn i barnevogn passerer hus som er jevnet med jorden. Byens sentrum ble utslettet under angrepene. Foto: NTB Scanpix

Et historisk gjennombrudd

Endelig skal de omfattende krigshandlingene i Nord-Norge få sin fortjente plass i fortellingen om 2.verdenskrig i Norge.

To store forskningsprosjekter om krigen i nord skal nå gjennomføres ved UiT Norges Arktiske Universitet.

Til sammen 40 millioner kroner skal brukes på å gi en dypere og bredere forståelse av 2. verdenskrig i Nord-Norge. Forretningsmannen Trond Mohn har bidratt med 4 millioner kroner, i tillegg stiller universitetet selv med en betydelig egenfinansiering.

Fremfor alt er det viktig å understreke at den store satsingen også kommer i stand fordi UiT har vunnet frem i en åpen, nasjonal konkurranse om et stort okkupasjonshistorisk prosjekt, med en tildeling på 19,6 millioner kroner fra Forskningsrådet.

Det er allerede etablert et samarbeid med Narviksenteret, Institutt for forsvarsstudier i Oslo og NTNU i Trondheim. Det er prisverdig at også Nord Universitet i Bodø nå blir invitert inn som en del av prosjektet.

Det er all grunn til å gratulere det historiske forskningsmiljøet ved UiT, som fra før av er godt i gang med et tobindsverk om nordnorsk krigshistorie.  Tromsø vil nå for alvor etablere seg som det nasjonale tyngdepunktet for okkupasjonshistorisk forskning. I tillegg kan man, med rette, ha en ambisjon om å spille en rolle også i internasjonal sammenheng.

Dette er naturligvis en triumf for dyktige historikere i Tromsø. Vi er ikke i tvil om at vi nå vil få et avgjørende vendepunkt når det gjelder den nasjonale forståelse av krigsårene i Norge. Det nordlige perspektivet i norsk krigshistorie vil bli ivaretatt på en annen måte enn tidligere. Og hendelsene i årene 1940 til 1945 blir plassert i en sammenheng som viser at det er og blir Nord-Norge som gir landet vårt en geopolitisk betydning.

Dessverre har denne dimensjonen blitt kraftig underkommunisert i fortellingen om Nazi-Tysklands okkupasjon av Norge. Det gjelder ikke minst kamphandlingene i Narvik, motstandskampen i Nord-Norge, og nedbrenningen av Finnmark og Nord- Troms med deportasjonene av titusenvis av nordmenn. Men også hverdagslivet under okkupasjonen er lite belyst.

Det kan ikke gjentas ofte nok hvor annerledes krigen i nord var, i forhold til landet for øvrig. Hendelsene var mer brutale, og mer dramatisk på alle måter. Men det som har fram til nå hatt plass i en nasjonal randsone, vil nå ta plass i sentrum, der det hører hjemme. Det er gode nyheter for offentligheten i hele landet.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse