Annonse

Opp som en hjort ned som en lort

I et innlegg 31.10 fremsatte Karl-Wilhelm Sirkka en ny flom  av gjentagelser.  Deriblant hevder han at “samelandsideologene” har innført et nytt kulturbegrep og at de har lurt myndigheten til å ta det i bruk. Det nye kulturbegrepet definerer alle former for menneskelig aktivitet som kultur.

Akk. Men så ble Sirkka tatt med buksa nede. Han var dessverre desorientert og visste ikke at hans påståtte samevennlige kuturbegrep er det gjengse kulturbegrepet som omfatter det meste av menneskelig virksomhet. Det brukes av FN.  Av FNs menneskerettighetskomite brukes dette kulturbegrepet om det menneskerettslige kulturvernet. Slik kommer Sirkka i skade for å henge medaljen på feil atlet i sin utlegning av det «utvidede» kulturbegrepet. Begrepet er gammelt.  I kulturforskningen har det blitt brukt mye lenger enn i FN.

Sjenerer Sirkka seg over dette bomskuddet? Nei, langt ifra. I Nordnorsk debatt 6. november leser han innlegget sitt på nytt og finner ut at han likevel ikke bygget argumentasjonen på sitt hjemmesnekrede kulturbegrep. Nei, det han egentlig mente i innlegget sitt dreide seg ikke om kulturbegrepet, men noe  helt annet, nemlig “etnopolitiske ordninger”.

Med den sorten kløkt trenger man ikke gå i dybden på spørsmål man bringer fram i offentligheten. Forklaringsproblemet søkes heller løst ved å lete etter nødutganger.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse