Annonse
Barn trenger å se hvor maten kommer fra og hvordan vi høster av naturen. Takk for at vi har slike som Álttá Siida barnehage, skriver Fefo-sjef Jan Olli. Bildet er fra NRKs omtalte reportasje og viser Nikolai (snart fem) som kanskje vet mer om hvordan et dyr blir slaktet enn mange andre barn på hans egen alder. FOTO: KRISTIAN SØNVISEN BYE / NRK

En hyllest til alle som høster av naturen

Vi som bor i Finnmark har et ekstra stort ansvar for å vise omverden hvor maten kommer fra.

Å vise omverden hvor maten kommer fra er å vise frem naturen slik den er.

Forrige uke hadde NRK en TV-reportasje der barn i Álttá Siida barnehage var på reinslaktning ved  Áisaroaivi. – Så lenge vi spiser kjøtt her i landet så må vi faktisk innse at noen dyr må dø, sier pedagogisk leder Marie Louise Lantto.

Dette er ikke første gang en slik reportasje lages. Også andre barnehager gjør noe lignende, og de gjør en viktig jobb. La meg forklare med to ferske eksempler.

Nylig så vi at kjendiser trakk seg fra NRK-programmet Folkeopplysningen etter slakting av lam. De var redde for å fremstå som «slemme, dumme eller i beste fall hyklerske», meldte NRK. Kanalen løste dette ved å sladde dem. Et grep media normalt gjør når noen må beskyttes.

Andre eksempel er fra i høst. Jarand Pedersen temmer en storlaks i Lakselva. Alt går direkte ut på Facebook. Der gleder de fleste seg med laksefiskeren, men ikke alle godtar det. Til dels harde karakterstikker blir brukt, mens andre er mer moderate. - For en synd å drepe en sånn fisk, skriver en av dem og tenker kanskje på frivillig ”fang og slipp”-fiske. En fiskemetode som stadig blir mer utbredt i Norge, ifølge Store Norske Leksikon.

Hvorfor bør vi være oppmerksomme på dette? Jo, fordi vi ikke må la urbane verdier bli styrende for våre. Befester de seg, kan de bli førende for forvaltningen av våre naturressurser. Da vil det kunne påvirke noen av kvalitetene ved å bo i Finnmark, ikke minst grunnlaget for samisk kultur og næring.

Å høste av naturen er ikke en lek med maten. Det er vår kulturarv. Også regjeringen påpeker det i Stortingsmelding 18 om friluftsliv. Der inngår tradisjonell høsting av bær, planter og andre spiselige ressurser som en del av opplæringen av de unge. De trenger å se hvordan slikt skal gjøres på en mest mulig human og bærekraftig måte. Takk for at vi har slike som Álttá Siida barnehage.

Nesten 6000 finnmarkinger betalte jegeravgift sist jaktår, hvorav en av seks var kvinner. Hvert år fisker nesten 15000 voksne fastboende i ett eller flere av fylkets fiskevann. Dette ligger dypt forankret i oss. Vi skal ikke gjemme det bort, sladde eller kritisere det. Å vise omverden hvor maten kommer fra er å vise frem naturen slik den er.

For å sitere den amerikanske jegerlegenden Fred Bear (1902-1988): ”Hvis du ikke jobber for å beskytte jakta, jobber du for å ødelegge den”.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse