Annonse
DEN STORE VERDIEN: Medisinsk og medmenneskelig omsorg har en verdi, som ikke kan måles i kroner og ører. Illustrasjonsfoto: Ole Åsheim

En hyllest til hjemmetjenesten i Tromsø

Midt i sorgen og alt det triste var det også rom for en dyp takk. Til pleierne i hjemmetjenesten i Tromsø. For den fantastiske omsorgen. For medmenneskeligheten. For verdier som aldri kan måles i kroner og ører.

Pleierne var plutselig ikke bare anonyme ansatte i en grå kommunal tjeneste. De hadde navn. Fornavn.

Den eldre mannen var svært syk, men hadde et sånt inderlig ønske om å få bo hjemme den siste tiden. I huset som han og kona hadde bygget for mange år siden, der de hadde stiftet familie, og oppfostret barna. Han ville være omgitt av tryggheten, de gode minnene og oss, hans nærmeste. Det fikk han.

Hjemmetjenesten i Tromsø kommune gjorde det mulig. Hjemmesykepleierne var til stede i hjemmet nærmest dag og natt. Hver formiddag og ettermiddag, og noen ganger oftere, kom pleierne på besøk. Stelte. Lindret. Utførte andre nødvendige medisinskfaglige oppgaver. Sørget for at hjelpemiddelsentralen stilte med viktige tekniske hjelpemidler for å lette hverdagen.

Men de var også medmennesker. Viste omtanke. Ga råd. Den eldre mannen var svært fornøyd. Svært takknemlig for den hjelpen han fikk. Pleierne snakket, og lyttet. Utviklet en relasjon. De fikk høre gode historier fra jakt- og fisketurer.  

Pleierne var plutselig ikke bare anonyme ansatte i en grå kommunal tjeneste. De hadde navn. Fornavn.

De siste dagene var de der døgnet rundt. Også om natten satt de ved sengen hans. Når den kommunale tjenesten hadde hull i vaktplanen, hyret de inn ekstravakt. En kveld kom en nattevakt ilende til helt fra Verdal, en annen kveld kom nattevakten med fly fra Oslo. Kanskje dyrt for kommunen, det vet ikke vi. Men det var helt uvurderlig. Fantastisk.

Slik var opplevelsen for oss i den nære familie. Som stod rundt og var til stede hele denne tiden. Pleierne svarte på familiens spørsmål, i en krisetid som jo er fremmed for de fleste. Ga svar som var meningsfulle, nyttige og beroligende. De ga trygghet.

Dette er vårt bilde av den kommunale hjemmetjenesten i Tromsø nå. Derfor denne store takken.

Dette er også mitt nye bilde. Av en tjeneste jeg selv har hatt et avstandsforhold til, et forhold som i perioder har vært dominert av nyheter om avviksrapporter, ansatte som løper fra bruker til bruker og ikke har tid nok, og nyheter om pengesluk og millionoverskridelser. Dette bildet er nå nyansert. Betydelig nyansert.

Helse- og omsorgssektoren er jevnlig tema i kommunestyret i Tromsø; og da ofte som synderen bak nye millionoverskridelser på budsjettet. De politiske debattene om dette føles noe kjølige, sett utenfra. Preget av regnskapstall, budsjettkrav, krav til effektivitet og omorganisering.  

Joda, økonomi er viktig, men ikke glem det store perspektivet: At medisinsk og medmenneskelig omsorg har en verdi, som ikke kan måles i kroner og ører. Det er vår erfaring.

 

 

 

 

Du må ha et abonnement for å lese videre. Er du allerede Nordlys-abonnent? Trykk logg inn.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse