Annonse
For meg er planetens og menneskehetens tilstand sammenlignbar med den vi finner hos en pasient som lider av en livstruende og akutt infeksjonssykdom. Pasienten er brakt til hospitalets akuttmottak med faretruende og stigende feber, skriver UiT-professor Kristoffer Rypdal

Kloden vår er som en febersyk pasient med akutt og livstruende infeksjon

Sykdommen skyldes klart en uholdbar livsstil og pasienten kan ikke friskmeldes uten at det gjøres grunnleggende livsstilsendringer, skriver UiT-professor Kristoffer Rypdal.

Hvis vi skal løse klodens feberkrise, må vi bruke statlige reguleringer og markedsøkonomiens mekanismer for å styre materiell og menneskelig kapital i retning av dekarbonisering av økonomien.

Livet har lært meg at man kan ikke forandre verden hvis man tviholder på å forstå den endimensjonalt og i svart/hvitt. I debatter om klima-, energi-, og kraftpolitikk er jeg blitt karakterisert som markedsliberalist fordi jeg ikke tror vi kan transformere økonomien uten å ta i bruk markedsmekanismer som en del av redskapene i verktøykassa. I den sammenhengen synes jeg det kan være på plass å gi en kort klargjøring av mitt ideologiske ståsted.

Jeg var marxist-leninist i mine unge dager, men den historiske utviklingen har overbevist meg om at den ideologien ikke holder. Jeg var medlem av MDG en kort periode i fjor, men meldte meg ut etter vedtaket på landsmøtet om vindkraft. Ved kommunevalget stemte jeg SV. Jeg ser konsentrasjonen av kapital på stadig færre hender og generell økonomisk og sosial ulikhet som et av de største problemene i dagens verden, og som et stort hinder for å løse klimaproblemet. Jeg ser også at menneskehetens overlevelse på sikt avhenger av at vi etablerer et helt annet økonomisk system, der materiell vekst i form av stadig større bruk av klodens ressurser må opphøre. Men jeg tror at vekst kan fortsette i andre dimensjoner enn den materielle, og at markedsmekanismer er et nødvendig og ønskelig element for å smøre økonomien til å tilfredsstille menneskelige behov, ikke statens behov.

For meg er planetens og menneskehetens tilstand sammenlignbar med den vi finner hos en pasient som lider av en livstruende og akutt infeksjonssykdom. Pasienten er brakt til hospitalets akuttmottak med faretruende og stigende feber. Sykdommen skyldes klart en uholdbar livsstil og pasienten kan ikke friskmeldes uten at det gjøres grunnleggende livsstilsendringer. Men det er ikke dette helsepersonellet på akuttmottaket fokuserer på når pasienten bringes inn. Sykdommen er inne i en kritisk fase og pasienten behandles med febernedsettende medikamenter og intravenøs antibiotika, selv om legene er klar over at antibiotikabruk i det lange løp skaper resistens og bivirkninger. Ideologisk funderte behandlingsmetoder som naturmedisin, homeopati, healing, sjamanisme og håndspålegging har ingen plass på akuttmottaket. 

Kloden vår er på dette akuttmottaket, og her må vi bruke de remediene som virker på kort sikt. Vi vet at markedsøkonomi virker og kan transformere økonomier totalt i løpet av et par tiår. De økonomiske miraklene i Sørøst-Asia er eksempler på dette. Vi vet at en rigid sosialistisk planøkonomi ikke virker og fører til ufrihet og diktatur. Eksempler er Sovjetunionen, Cuba, Venezuela og Nord-Korea. Hvis vi skal løse klodens feberkrise, må vi bruke statlige reguleringer og markedsøkonomiens mekanismer for å styre materiell og menneskelig kapital i retning av dekarbonisering av økonomien. Det krever at vi bruker alle redskapene i verktøykassa (instrumentene i medisinveska) som Torgeir Knag Fylkesnes så treffende uttrykte det under en klimademonstrasjon i Tromsø for en tid siden. Jeg lurer på om Fylkesnes egentlig forsto hva dette innebærer.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse