Annonse
NORDLYS-KOMMENTARIATET: Oddvar Nygård har gått av med pensjon etter 18 år som politisk kommentator i Nordlys. Foto: Yngve Olsen/Nordlys

En kaptein har forlatt sitt skip

Nå må Nordlys evne å møte den post-Nygårdske epoke, skriver Ande Somby.

Et kommentariat kan bli skadelidende hvis alle går i takt

Til musikk fra Jørn Hoel og til duften av nytraktet kaffe ble den Nordnorske debattens store høvding geleidet ut av Nordlys sitt kommentatorkorps og inn i pensjonistenes gemakker. Oddvar Nygård has left the building.

Hans observasjonsevne har vært presis, og kommentarene har vært treffsikre. Betraktningene hans har båret preg av dyp innsikt i det Nordnorske samfunnet. Han har utvist inngående kjennskap til de politiske miljøene. Han har alltid vært oppdatert på den nyeste utvikling.  Det være seg kultur, teknologi eller akvakultur. You name it.

Noen ganger kunne han komme i skade for å kvesse pennesplitten for mye og andre ganger kunne det skje at har dyppet penna i forgifta blekk. Slike trekk hører med til pathosen til en god kommentator, og er sikkert viktig for gleden av å være det.

Totalinntrykket han etterlater seg er av en god kommentator som kommer til å bli savnet.

En såpass markant kommentator kan også bli noe ruvende. Var det ikke det som skjedde med Nygård? De øvrige i Nordlys-kommentariat ble etter hvert til kopier av han. Resultatet ble at Nordlys sine kommentarer ble forutsigbare og ensartede. Man visste omtrent hva man fikk før man heiv seg i lesinga. Spesielt i saken om tvangssammenslåing av Finnmark og Troms har dette vært tydelig.

I noen bransjer er det forutsigbare og ensrettede gull, mens det i andre kan bli til gråstein. Et kommentariat kan bli skadelidende hvis alle er i uniform og går i takt.

Separasjonsangsten som politisk redaktør Skjalg Fjellheim ga uttrykk for da han proklamerte at Nygård fortsetter å kommentere for Nordlys er forståelig. Jeg mener likevel at det lureste er å la Oddvar nyte sitt otium. De gjenværende i kommentariatet kommer i overskuelig framtid til å fortsette med Nygårdske temaer, med Nygårdske perspektiveringer og holde på  i et Nygårdsk språk. Alt blir ved det trygge. Vi kan derimot risikere å oppleve en like nedslående utvikling hos Nygård som den vi har sett i Rolf Seljelids kommetarartikler. Trenger vi mer av slikt?

Det er en krise at Nygård har gått fra borde, men i enhver krise bor det også en mulighet. Hvis og når Nordlys skal finne erstatteren til Nygård, ville det viktige være å finne en kommentator som kommer fra et helt annet sted enn Nygård og som har en helt annen karakter. Målet bør være å starte oppbyggingen av et betraktelig bredere og mer sammensatt kommentariat enn den beholdningen Nygård nå har spasert fra.

Hva med en ung muslimsk kvinne? En som har bakgrunn fra queerbevegelsen? En akterutseilt sjøsame?

Nordlys bør tenke seg godt om, og jeg ønsker dem alt godt i dette viktige arbeidet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse