Annonse
OPERERT, OPERERT, OPERERT: Nå tilbyr klinikker pakkeløsninger kalt "Mommy makeover" med bukplastikk, fettsuging og brystoperasjoner. Flere og flere kvinner gjør inngrep etter fødsler. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix

En klassiker på tilbud

Vi ville aldri brydd oss med hengepuppene våre, hvis vi bodde på et øde sted.

Vi lever i et samfunn som tror at vi kan dytte solboller inn med den ene hånden, og operere fettet vekk med den andre.

– En klassisk mamma-mage har gjerne overskuddshud som legger seg i folder på magen.

Det forteller plastikkirurg Odd Petter Elvenes, til NRK.

Han kan gjøre den klassiske mamma-magen om til en ikke så veldig klassisk mamma-mage: En mage som ikke viser at den har født barn.

I NRK-reportasjen peker og tegner han på magen til 40 år gamle Carita Rørtveit, som etter å ha fått to barn har gått til den private Tromsø-klinikken Teres for bukplastikk.

Anslaget til NRK-saken er en kosehistorie om hvordan livet til kvinner som har født barn, enkelt kan skli videre som om 20 kilo graviditet, fødsel, melkespreng og amming aldri har skjedd.

Over 5000 kvinner som har født et eller flere barn, lot seg operere ved en plastisk kirurgisk klinikk I 2014. 

Carita er dermed ikke alene, selv om hennes sak trekkes fram av NRK. Å fikse på kroppen med kirurgi etter at man har født barn, er en økende trend.

Og som trender flest, bør vi stoppe opp og tenke: Hvorfor skjer det? Er det uproblematisk? Eller er det bare et uttrykk for at vi kan få ting til, vi har penger, vi har løsninger, vi trenger ikke å gå rundt med slarkete kropper hvis vi ikke må.

Som kvinne får man post-graviditet og post-fødsel en rekke tilbud om forbedringer. Fra det uskyldige «mamma-spa» til det viktige «tren deg opp igjen»-tilbudet. Det er et velkjent konsept. Men er «Mommy makeover» med kirurgisk inngrep, et velment tilbud som bare fordi vi kan, skal takke ja til?

Jeg mener nei. Dette er et for dårlig tilbud. Selv om du får «fyldige bryster» med på kjøpet.

Klinikkenes pakker med bukplastikk, fettsuging og brystimplantat kamufleres som en uskyldig «Mommy makeover». Men som enhver kritisk forbruker, bør vi lese det med liten skrift.

En operasjon er bare en quick fix. Vi lever i et samfunn som tror at vi kan dytte solboller inn med den ene hånden, og operere fettet vekk med den andre. Mer enn det, tror vi at livets gang ikke skal vises. Ikke grå hår, ikke rynker, ikke strekkmerker.

Dessuten: Enhver operasjon kan gi komplikasjoner. Jo mer man opererer seg, jo større blir komplikasjonene.

Men verre er den normaliseringen av slike “pakker” og hva det gjør med jentene som skal bli mødre, dem som kommer etter.

Man sier til seg selv at «dette gjør jeg bare for meg». Men vi lever ikke i et vakuum. Vi er en del av menneskene rundt oss. Vi ville aldri brydd oss med hengepuppene våre, hvis vi bodde på et øde sted.

Vi gjør det ikke for oss selv. Vi gjør det for andre. 

Og de andre har sagt at det er greit. Nå synes jeg at vi sammen, og det gjelder dere menn og fedre der ute også, skal si at det ikke er greit. Vi kan si: «Du trenger ikke å se ut som om du er 29 år resten av livet, kjære.» «Du trenger ikke å late som om du ikke har gitt liv til våre fantastiske barn».

Vi sier nei takk til tilbud som ikke vil ha oss som vi er.

Også kan vi lene oss til Baz Luhrmanns kloke ord, mens sommeren er i anmarsj: «Do NOT read beauty magazines, they will only make you feel ugly».

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse