Annonse
MOT EN LØSNING: Vadsø og Finnmark kan nå få like mange representanter i fellesnemda som Troms. Foto: Ole Gunnar Onsøien/iFinnmark

En klok invitt fra Troms

Det kan bli lik representasjon i fellesnemnda for Troms og Finnmark.

Arbeiderpartiet i Troms leker med tanken på å tilby likt antall medlemmer i fellesnemnda for Troms og Finnmark. Altså 19-19. Med tanke på folketallet vil det bety en stor underrepresentasjon av befolkningen i Troms fylke. Det viser hvor langt Troms er villig til å strekke seg for å komme Finnmark i møte.

Dersom dette blir utfallet, vil lederen i Troms Arbeiderparti, Cecilie Myrseth, lett kunne bli beskyldt for ettergivenhet. Partifellene i Finnmark har i over et år stått i spissen for aktiv sabotasje av et stortingsvedtak. Om dette er en god måte å oppdra en ny generasjon politikere på i den nye arktiske regionen, kan selvsagt diskuteres.

Følgende spørsmål vil også bli stilt: Dersom Troms Ap mener lik representasjon i fellesnemnd er det som skal til for å løse floken, hvorfor har ikke partiet foreslått det for lenge siden? Da hadde kanskje de to fylkene sluppet å bli dratt gjennom tumultene i nesten halvannet år.

På den annen side kan pragmatisme og storsinn fra Troms være det eneste som får prosessen på skinner, etter at sammenslåingen mellom Troms og Finnmark torsdag blir vedtatt for tredje gang i Stortinget. Og uansett voteringer de neste tre årene, vil jo utfallet bli det samme.

I sum er derfor dette en konstruktiv invitt fra Troms Ap. Også andre fylker med ubalanse i innbyggertall har gått for likt antall i nemnda.

Arbeiderpartiets ledelse har gitt klar beskjed til Finnmark Ap om at tidspunktet for omkamp er passert. Man vil at fylkespartiene skal slå seg sammen, stille felles liste, lage et program og forsøke å vinne valget i det nye storfylket til høsten.

Om Finnmark Ap vil lytte til rådet fra Youngstorget, har Ap-ledelsen ingen garanti for. Mye av logikken styres nemlig av en aksjon på Facebook, som har festet grepet på Finnmark Ap.

Når fylkestinget i Finnmark samles neste uke, kan det derfor ende med fortsatt nekt til fellesnemnd. Konsekvensene av dette skal imidlertid ikke overdrives. Det er begrenset hva en fellesnemnd kan få gjort på ni måneder. Mesteparten av jobben må uansett overlates til et nytt fylkesting i september 2019.

Finnmark Ap kan også komme til å gi grønt lyst for å sende varsel om søksmål mot Staten. En slik rettsliggjøring av politiske prosesser vil være oppsiktsvekkende. At et fylke i dyp økonomisk krise, skal ta seg råd til å kjempe et tapt slag i rettsalene, vil i tillegg være absurd. Men en stadfestelse av hvordan dømmekraften gradvis har forsvunnet fra det politiske lederskapet i Finnmark fylkeskommune.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse