Annonse
BUET AV ELEVER: Leder for utvalget for oppvekst, Benjamin Arvola Notkevich (SV), ble buet av elevene da han sa at det ikke finnes noen vei utenom kutt i Tromsø-skolen. Foto: Silje Solstad

En kommune med brukket rygg

Når økonomisk vanstyre rammer framtida, er det et endelig bevis på en kommune uten økonomisk ryggrad.

Dette er de tragiske konsekvensene av et økonomisk vanstyre over flere år.

«Nei til skolekutt, nei til skolekutt», runget det i Storgata onsdag da tusenvis av elever samlet seg i protest mot økonomiske nedskjæringer i skolesektoren.

Se video fra demonstrasjonen her: Benjamin fikk pipekonsert: – Det er meg dere streiker mot

Elevene møtte forberedt med argumenter og plakater. Flere hadde konkrete forslag til hvor kommunen heller burde kutte – enn i skolen. Ungene selv pekte på at byggingen av Tromsøbadet var et feilgrep og at en ny bypark utenfor Havneterminalen burde skrinlegges.

Elevene frykter større klasser, støy på skolen, mobbing, færre lærere, færre ekstratilbud og manglende støtte til elever med ekstra behov. De frykter for trivselen og arbeidsmiljøet sitt. De er redde for framtida.

Barn og unge har en stemme og har krav på medvirkning i saker som gjelder dem. De tok bruk av denne retten til det fulle på onsdag. Engasjementet var sterkt og det lover godt at elevene i Tromsø setter seg inn i saker og tar stilling til dem.

På torget lovet leder for Oppvekst- og utdanningsutvalget, SVs Benjamin Arvola Notkevich, å lytte til elevene. Han tok seg god tid til å snakke med alle som ville. Han prøvde å forklare hvorfor grepene må tas. SV-politikeren sa det helt klart: Det er ingen vei utenom kuttene. De må gjøres. Kommunen ligger med brukket rygg, uttalte han på direkten på Nordlys.no.

Notkevich mener de store oppgavene som staten forventer at kommunene skal løse, ikke har blitt etterfulgt av midler. SV-politikeren jobber nå for at kuttene kommer andre steder enn ute på den enkelte skolen. Hvordan er fortsatt uklart. Oppvekst- og utdanningsutvalget har ennå ikke bestemt hvordan kuttene kommer til fordeling. Notkevich håper at kuttene ikke vil føre til at 60 lærerstillinger står i fare.

De skal legge fram listen på fredag.

Samtidig er det dramatiske kutt i barneverntjenesten, kommunen har ikke råd til å ansette nok jordmorstillinger til å gi lovpålagt tilbud om hjemmebesøk og barnehagesektoren skal også ta sin del.

Dette er de tragiske konsekvensene av et økonomisk vanstyre over flere år. Nå rammer dette de viktigste Tromsø har – barn og unge. Tromsøs framtid.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse