Annonse
STYRER PROSESSEN: Under møtet ble som kommunaldepartementet hadde innkalt til i Tromsø, ble Kari-Anne Opsal (Ap) fra Troms valgt til leder for fellesnemnda, mens Ulf Ballo (Ap) fra Finnmark ble valgt til nestleder. Foto: Øystein Barth Heyerdahl/Nordlys

En konstruktiv vilje

Arbeiderpartiets ledere i Troms og Finnmark har endelig tatt ansvar i en vanskelig situasjon.

Mandag formiddag møttes omsider fellesnemnda for Troms og Finnmark. Det første formelle steget, som skal samle de to fylkene til ett, er altså tatt.

Det var ikke ett sekund for tidlig, for å si det forsiktig. Fellesnemnda og den nye regionen er i kraftig tidsnød. Arbeidet starter ett og et halvt år etter forberedelsene i de andre fylkene når Norge nå går fra 19 til 11 fylker.

1. januar 2020 er Troms og Finnmark én region, enten man liker det eller ikke. Det er bare ett år og to uker igjen til.

Før den tid skal fellesnemnda blant annet komme fram til hvordan oppgavene i det nye storfylket skal løses – og ikke minst hvem som skal løse de ulike oppgavene.

Arbeiderpartiets fylkesledere i Troms og Finnmark, Cecilie Myrseth og Kristina Hansen, har tatt ansvar og vist etterlengtet lederskap i en krevende situasjon. Ap har til sammen 18 av 38 medlemmer i fellesnemnda. Avtalen som allerede er inngått mellom Troms og Finnmark Ap vil derfor danne grunnlaget for de videre forhandlingene.

Det vil ganske sikkert bli friske diskusjoner om lokalisering. Noen valg vil gi seg selv, mens det brygger opp til dragkamp på andre områder.

Her må begge dagens fylker vise vilje til å skape desentraliserte løsninger, for at helheten skal bli best mulig for alle som skal leve i den nye regionen. Selv om Tromsø blir fylkeshovedstad, vil Vadsø og Finnmark få viktige funksjoner. Det er viktig for Norge med sterk bosetting nær den russiske grensen, og det har den nye regionen et ansvar for å legge til rette for.

Det vil utvilsomt være en fordel om fellesnemnda klarer å legge til side dagens fylkeslogikk. Utgangspunktet som bør gjennomsyre diskusjonene fremover, og valgene man ender opp med, er hva som er best for Troms og Finnmark, ikke Troms alene eller Finnmark alene.

Et annet viktig moment er å se lenger enn til 2020. Fylkespolitikerne må planlegge løsninger som står seg langt inn i framtiden. Tenk langsiktig, og tenk helhet.

Til syvende og sist er det aller viktigste for den nye fylkeskommunen å levere gode tjenester til folket. Ressurser som sløses bort på prestisje og utdatert fylkeslogikk, rammer de som bor, jobber og ferdes i Troms og Finnmark.

Og motsatt: Der man klarer å finne fram til gode og effektive løsninger, til beste for flest mulig, tar man ansvaret sitt på alvor. Møtet i fellesnenmda i Tromsø mandag, med vilje til konstruktive løsninger, var en god start.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse