Annonse
Næringslivet i Tromsø er bygget opp rundt rundt turisme, kurs og konferanse og kaffe latte. Derfor satt det langt inne å stanse tilstrømninga av såvel kinesiske som italienske turister til byen, mener artikkelforfatteren. Dette bildet viser turister på trugetur i Tromsømarkas - før korona. (Foto: Stian Saur)

En korona for miljøet?

Det landet også fly med turister fra nord-Italia i Tromsø flere dager etter at ilden også var løs i Italia, og myndighetene frarådet oss å dra dit. Turistene fikk sågar bo på Pingvinen pasienthotell i Tromsø. Hvor var «søringkarantena» da? 

Koronautbruddet har lært oss at når helsa ryker til helvete er alt fortapt. Frykten for pinelse og død overskygger alt, og har fått så godt som en hel verden til å sette millioner av arbeidsplasser i fare og økonomien i fritt fall. Det er lett å forstå for alle at for å redde helsa må alle tiltak iverksettes koste hva det koste vil.

Kanskje det er på tide å få øynene opp for at minst like viktig som helsa er miljøet, og at det er på tide å gjøre tiltak for miljøet som vi må forstå vil måtte ha store konsekvenser for handlefriheten og økonomien.  Miljøet rundt oss er uløselig knyttet til helsa. Fra naturen får vi frisk mat, ren luft, medisiner o.a. Vi får også påfyll av psykiske goder som inntrykk, stillhet og fred. All forurensing av miljøet virker negativt inn på helsa. Miljøet må følgelig vernes om like mye som helsen.

Vi blir til stadighet minnet om hvordan vi har stilt oss med alt for omfattende forurensing av miljøet. Som eksempel kan nevnes plast i havet, og alvorlig luftforurensing i byene. Til tross for at alle varsellampene har blinket i lang tid driver vi fortsatt på med en idiotisk lek med tall ved kjøp og salg av klimakvoter. Vi avventer hva EU kommer med av regelpålegg før vi setter krav om at cruisebåtene skal hente strøm fra land når de ligger ved kai i norsk havn. Vi får heller ikke øye på at hurtigrutens fullstendige unødvendige «minutt for minutt» seilas rundt Svalbard forbrukte like mye olje på 10 dager som omtrent hele bilparken i Vadsø bruker på ett år.

Trekker en paralleller fra koronakrisen er det imidlertid grunn til å være skeptisk til hvilke tiltak vi vil foreta for miljøet, før det er for sent. Selv om ilden var løs i Kina, og alle visste hvor farlig og smittsomt viruset var, spilte myndighetene død i resten av verden, inklusiv i Norge. En hadde Styggen på ryggen men intet ble gjort. Som eksempel landet det en mengde turister fra Kina i Tromsø i februar. Jeg påtraff dem selv med munnbind på i Tromsøs gater. Det landet også fly med turister fra nord-Italia i Tromsø flere dager etter at ilden også var løs i Italia, og myndighetene frarådet oss å dra dit. Turistene fikk sågar bo på Pingvinen pasienthotell i Tromsø. Hvor var «søringkarantena» da? Svaret er like enkelt som det er fryktelig for miljøet. En nektelse av å la turister komme til Tromsø har store omkostninger, og dem er vi ikke villig til å ta før vi absolutt må. Det hjalp selvsagt ikke på at en har bygget opp næringslivet i Tromsø rundt turisme, kurs og konferanse og kaffe latte.

Koronakrisa går over og det skal gå bra til slutt. Det har myndighetene lovet. Dette er lett å love fordi en kan bygge på logikk og erfaring fra tidligere alvorlige virusangrep. For miljøet har vi ingen slik erfaringsbank og høste av. Jeg vil også påstå at de matematiske beregninger om hvor stor temperaturøkning vi må unngå for at ikke kloden skal smelte ned inneholder minst like mange feilkilder og antagelser som estimater rundt spredningsfare og økonomiske konsekvenser av koronautbruddet. Vi er på larveføtter om hva naturen - og vår helse - egentlig tåler.

Så hva venter vi med? Er det ikke på tide å brette opp ermene og begynne med tiltak som monner for miljøet - og det selv om dette også vil koste?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse