Annonse
Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet sliter på meningsmålingene foran landsmøtet senere denne uka. Her er partilederen på besøk i Hammerfest. Foto: Helle Østvik/iFinnmark

En lang motbakke

Arbeiderpartiet klarer ikke å komme i siget under Støres ledelse.

Det aller tydeligste krisetegnet for Ap, er at Jonas Gahr Støre ikke makter å komme på offensiven, etter snart seks år med borgerlig regjering. 

Erna Solberg har gått på den ene smellen etter den andre. Hun beskyldes for å lede århundrets sentraliseringspolitikk. Med nærpolitireform, nedlegging av statlige arbeidsplasser i distriktene, og vekst i statsbyråkratiet i Oslo.

Det nest største Regjeringspartiet (Frp) har stått for politiske skandaler med både statsråder og stortingspolitikere, som det knapt finnes historiske paralleller til. Mellompartiene KrF og Venstre er tatt inn i varmen hos Erna, men må tilpasse seg et liv under sperregrensen.

For det største opposisjonspartiet burde en slik flertallsregjering være en gavepakke. Man kunne gått fra seier til seier. Men partiet viser få tegn til å komme i siget under ledelse av Jonas Gahr Støre.

Dagens Næringsliv har i samarbeid med valgforsker Bernt Aardal sett nærmere på gjennomsnittet av åtte meningsmålinger i mars. Trenden er nedadgående. Tallene viser at Ap i snitt får 26,7 prosent, mens valgresultatet i 2017 var 27,4. Dette er dramatisk for et parti som har vært vant til stabil oppslutning langt opp på 30-tallet.

En del av forklaringen er den vedvarende uroen rundt Trond Giske og Hadia Tajik. Det har tappet tillitsvalgte for krefter og skygget for politikk.

Samtidig er Ap splittet i store saker der partiet før har stått samlet. Det forsterker konfliktnivået og gjør tilveksten av nye velgere vanskelig.

Og andre partier har tatt posisjoner der AP tradisjonelt har stått veldig sterkt. SV og Rødt kjører hardt på ulikhet og velferd. Men aller tydeligst er revitaliseringen av Senterpartiet, og gjenopplivingen av sentrum-periferi som drivlinje i norsk politikk, forårsaket av en regjering som befinner seg i en vedvarende konflikt med distrikts-Norge.

Slik blir Senterpartiets suksess en nøkkel for å forstå Aps krise: Slagsvold Vedum har reist rundt med kaffekoppen og tatt over flere av Aps gamle vinnersaker. Han har plassert seg tydeligere enn AP langs aksen sentrum - periferi, og nå er Vedum også i ferd med å ta over Aps rolle innenfor skillelinjen vekst - vern.

Det er dette presset fra Senterpartiet som truer med å skape et inntrykk av Ap som et hovedstadsbasert parti, mer opptatt av vern enn av vekst og verdiskapning. I skyggen av dette ser vi også en intern by-land-konflikt i Ap, mellom Oslo Arbeiderparti og resten av landet.

Senterpartiet rekrutterer stadig nye politikere som er proppfulle av ideer om å utnytte naturressurser, skape arbeidsplasser og drive industribygging i distriktene. I AP er det tørke når det gjelder slike nye, kraftfulle politiker-typer.

Den nye nestlederen Bjørnar Skjæran er et unntak. Men selv han har måttet skifte kurs i oljepolitikken for å få slippe til i toppen av partiet.

Ap under Jonas Gahr Støre bærer preg av å ikke tilby svar som er er tydelige nok. Det gjelder innvandring, klima, distrikt og ikke minst olje og energi. Store saker der Støre er under krysspress, og hvor han forsøker å forene der det er stor avstand.

Oljepolitikken er et eksempel på den vonde spagaten. Så langt er det en umulig øvelse å tekkes både hipstere i storbyene og arbeidsfolk i utkantene. Det gjelder å bestemme seg, ikke mene flere ting samtidig. Da blir velgerne forvirret, og som kjent finnes det nok av andre alternativer.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse