Annonse
SATT LANGT INNE: Først etter tre døgn innrømmer konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten «svikt i interne prosedyrer». (Arkivfoto: Scanpix / Jan-Morten Bjørnbakk)

En ledelse uten tillit

Konsernsjefen brukte dager på å benekte ansvar og sviktende dømmekraft i egen organisasjon, i en svært alvorlig sak som kan få store konsekvenser for liv og helse. Det er umulig å ha tillit til toppledelsen i Hurtigruten etter håndteringen de siste dagene.

Daniel Skjeldam ble konsernsjefen som altfor lenge, steilt og arrogant, avviste enhver kritikk av rederiets handlemåte.

Først etter tre døgn innrømmer konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten «svikt i interne prosedyrer». Hvordan skal publikum ha tillit til en leder som så lenge, og konsekvent, avviste alle spørsmål med at rederiet ikke hadde begått noen feil?

MS «Roald Amundsen» er flyttet til kai i Breivika som en annen havarist, etter stygg medfart i helgas nyhetsstorm. Nå har Hurtigruten stoppet alle ekspedisjonscruise med både dette skipet, samt søsterskipene «Fridtjof Nansen» og «Spitsbergen». Dermed får korona-skandalen om bord i «Roald Amundsen» ytterligere økonomiske konsekvenser for et fra før av hardt rammet rederi.

Det meste gikk galt da MS «Roald Amundsen» avsluttet ukesturen til Svalbard i Tromsø fredag morgen. Til tross for at Hurtigruten allerede onsdag fikk beskjed om at en av passasjerene på cruiset uka før hadde testet positivt på koronasmitte, ble ingen tiltak iverksatt. Da skipet ankom Tromsø fredag, hadde det syke personer om bord, så dårlige at de ble hentet av ambulanse og kjørt til UNN. Likevel ble 170 passasjerer sluppet i land i byen, og vandret fritt rundt, i butikker, hoteller, i taxier, på busser og på flyplassen.

Dette er ganske enkelt å spille hasard med folks helse, sikkerhet og trygghet.

Da koronasmitten var konstatert et par timer senere, ble et stort apparat igangsatt av Tromsø kommune. Mens Hurtigruten først nektet å svare på spørsmål fra media, og etter hvert benektet alt ansvar for situasjonen, jobbet helsepersonell i kommunen opptil 18 timers dag for å spore smitte og forhindre et mulig stort utbrudd av covid-19.

Daniel Skjeldam ble konsernsjefen som altfor lenge, steilt og arrogant, avviste enhver kritikk av rederiets handlemåte. Det satt åpenbart langt inne å innrømme dårlig dømmekraft og å beklage overfor omverdenen. I den grad det gikk an å forverre situasjonen Hurtigruten var kommet i, bidro øverste leder sterkt til det.

Det er fremdeles flere ubesvarte spørsmål i saken. Det viktigste er: hvem i Hurtigruten visste om korona-beskjeden fra kommuneoverlegen i Hadsel forrige onsdag? Ble informasjonen videre formidlet? Hvis ikke, er det graverende svikt i interne prosedyrer. Og det er uansett til syvende og sist et lederansvar.

Vi er glad for at politiet vil etterforske saken for mulig brudd på smittevernloven. Vi mener også at Tromsø kommune bør adressere kostnader for intens jobbing de siste døgnene til rederiet.

Toppsjefen brukte dager på å benekte ansvar og sviktende dømmekraft i egen organisasjon i en svært alvorlig sak som kan få store konsekvenser for liv og helse. Det er umulig å ha tillit til toppledelsen i Hurtigruten etter håndteringen de siste dagene.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse