Annonse
SPENT: Vadsø-dama som de siste fem årene har jobbet som næringssjef for Finnmark fylkeskommune, har blitt politisk rådgiver for Senterpartiet. Foto: Troms og Finnmark fylkeskommune

En uanstendig lønn

Ifølge avisen iTromsø har de politiske rådgiverne i Troms og Finnmark fylkeskommunen fått rundhåndet betaling.

Særlig er lønnen til den nyutnevnte politiske rådgiveren til Senterpartiet, Hilde Mietinen, svært oppsiktsvekkende.

Hun har fått en lønn på hele 850.000 kroner. Det er over 100.000 kroner mer i årslønn enn det de politiske rådgiverne til statsrådene i Norge tjener. Og det er for eksempel nesten 350.000 kroner mer enn en gjennomsnittlig sykepleierlønn i Norge.

Mietinen har fra før av lang erfaring som leder og byråkrat i tidligere Finnmark fylkeskommune. Hennes høye lønn som rådgiver kan fremstå som en slags kompensasjon for at hun nylig søkte, og ikke fikk, jobben som divisjonsdirektør for næring og kompetanse i det sammenslåtte storfylket Troms og Finnmark.

I sin tiltredelse som såkalt “politisk rådgiver” forteller Mietinen hvor opptatt hun er av utvikling i nord. Det er ikke troverdig. Det er ingenting som tyder på at Senterpartiet mener utvikling av Troms og Finnmark fylke er viktig.

Partiet har markert seg som ensporet og repeterende. Med kun ett politisk prosjekt, og det er nedlegging av fylket. Rådet er allerede gitt, og det burde være gratis. Det er derfor uforståelig hvordan Senterpartiet kan ha behov for en rådgiver til 850.000 kroner. Det er umulig å forstå hva hun skal gi råd om.

Også de andre rådgiverne i fylkesrådet, Ketil Steigen (SV) og Kristina Torbergsen (Ap) har fått en solid avlønning med 730.000 kroner hver i årslønn. Det er omtrent på nivå med regjeringens politiske rådgivere.

De tre partiene Ap, Sv og Senterpartiet er alle imot sammenslåingen og har lovet å oppheve den så raskt som mulig. Samtidig klager de høylytt over at fylket de styrer er underfinansiert fra Staten.

I en slik situasjon er det svært umusikalsk å gi seg selv lov til å holde fest med skattebetalernes penger.

Fra før av har man valgt en dyr parlamentarisk modell, der de politiske lederne i fylkesrådet, eller rettere sagt, avviklingsstyret for Troms og Finnmark, har bevilget seg selv høye lønninger tett opp mot en million kroner. Så har man plusset på med hele tre rådgivere som samlet koster 2,3 millioner kroner.

Lønnsystemet i det nye fylket virker å være ute av kontroll. Bjørn Inge Mo bekreftet da også overfor iTromsø at det ikke finnes noen retningslinjer for lønnsfastsettelse. 

Da risikerer man å åpne for grådighet og kameraderi. For å motvirke slike mistanker bør Mietinen være voksen nok til å si fra seg deler av sin lønn som hun henter fra fellesskapet.

Det er ingen tvil om at hun har fått en lønn hun ikke fortjener.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse