Annonse
TO SYKEHUS: Styrelederen i Helse Nord, Renate Larsen, har gått inn for to sykehus på Helgeland, med hovedsykehus i Sandnessjøen og et akuttsykehus i Rana. Foto: Øyvind Bratt/Rana Blad

I de lukkede rom

Dette er med stor sannsynlighet ulovlig

Måten vedtaket om ny organsiering av sykehusene på Helgeland ble gjort på, har vakt storm. Etter at saken hadde blitt opplyst i nesten seks timer, ba styremedlem Svein Arne Jensen om en pause. Styreleder Renate Larsen i Helse Nord sa deretter at styret skulle møtes på et rom ved siden av. Etter 50 minutter kom styret tilbake og gjorde et vedtak som aldri har blitt konsevens-utredet, og som ikke sto i styrets egen, opprinnelige bestilling til direktøren for kun ett år siden. 

Overfor NRK forsøker Renate Larsen å forklare tilbaketrekkingen på styremøtet, med at styret fikk behov for å sette seg sammen “bare” for å formulere vedtaket . Det høres på ingen måte troverdig ut, for det vi kan se av selve opptaket fra møtet, er at forslaget som ble vedtatt ikke i det hele tatt var løftet eksplisitt frem før de trakk seg tilbake.

Larsen innrømmer faktisk at dette var slett ingen “kaffepause”, men en direkte fortsettelse av styremøtet, bare at det var flyttet over til et lukket rom uten innsyn, fullstendig i strid med helseforetakslovens paragraf 26.

Det betyr at de virkelige prioriteringene, avveiningene og forhandlingene ble avgjort utenfor offentlighetens lys. Dette er med stor sannsynlighet ulovlig, slik generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening peker på.

Måten beslutningen ble tatt på strider også mot Regjeringens veileder om offentlighet i helseforetakene. Åpne styremøter er begrunnet i hensynene  i offentlighetsprinsippet, som må veie tungt der det skal treffes beslutninger om samfunnets ressurser og fellessgoder. Det må sykehus i milliard-klassen sies å være.

Når Larsen sier styret hadde behov for å trekke seg tilbake for å formulere vedtaket, står det rett og slett ikke til troende. Poenget er jo at styret overhodet ikke hadde diskutert det alternativet som de smidde ut på bakrommet, og de ga heller ingen argumenter for dette alternativet da de kom ut. Istedet gikk man rett på votering og vedtak. I praksis endte flere år med utredninger og prosesser på Helgeland opp med at styremedlem Svein Arne Jensen fra Bodø trakk et et helt nytt forslag opp av hatten. På under en time var det vedtatt.

Dette er ikke en akseptabel måte å ta store helsepolitiske avgjørelser på i Nord-Norge. Men måten det skjedde på, tyder på at kulturen i Helse Nord har fokus på å hinde offentlig innsyn i de reelle prioriteringene av interesser. Det er absloutt ikke legitimt, og trolig heller ikke lovlig.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse