Annonse
GÅR AV: Britt Elin Steinveg har sagt opp sin stilling som administrasjonssjef i Tromsø kommune.

En lykkelig skilsmisse

Tromsø kommune trenger en tydelig sjef.

Onsdag kveld kom nyheten om at Britt Elin Steinveg går av som administrativ toppsjef i Tromsø kommune etter fem år i jobben.

Det kom ikke som noen overraskelse. Steinveg har vært sykemeldt i en lengre periode.

Steinveg kom til jobben i kommunen i 2015 fra stillingen som assisterende direktør ved Universitetet i Tromsø. Altså fra en tilværelse i en statlig institusjon som ikke klarer å bruke opp alle pengene de har til rådighet. Til en kommune som var på full fart nedover sklia, med vedvarende underskudd og høyt sykefravær. Organisasjonen var også preget av usikkerhet etter at eksperimentet med parlamentarisme og byrådsmodellen var avsluttet.

Steinveg har ikke lyktes med det viktigste; å få kontroll på økonomien. Helse og omsorg har vært en konstant pine hun ikke har funnet noen kur mot. Det er ikke hennes skyld alene. Hun har måttet leve under samme tak som uansvarlige politikere. De skjøv problemer under teppet, og gikk i fakkeltog mot forslagene hennes. Det skulle ikke mer til enn et lite oppslag i avisene, så ble kuttene strøket på neste bystyremøte.

Steinveg har foreslått stramme budsjetter år etter år, men ulike innsparinger har blitt reversert av politikerne. Dermed ble hun fanget i en ond sirkel.

Det som kanskje har vært mest problematisk er sakene som har avdekket fraværet av intern kontroll i kommunen. Særlig Nordlys sin opprulling av forholdene i en enkelt kommunal avdeling har vært en skandale. Der er to ansatte siktet for mislighold. Det har ført til at Steinveg har mistet autoritet. Selv om det faktisk var hun selv som initierte en sterkere internkontroll i organisasjonen, har det som falt ut av skapene heftet ved hennes lederskap.

Tromsø har en vanskelig historie knyttet til toppsjefer. Å lede denne byen, med så mange forventninger som må innfris, er ingen søndagsskole. Det er ikke en by som er preget av konsenus, men av en bred og kritisk offentlighet. Den skal ta jobben, må ha sterk rygg. Kommunen står i en stor omstilling der inntil 200 stillinger skal bort, bare i år. Det er ikke urealistisk at takten blir den samme de neste årene. Jobben i kommunen er ikke like trygg som den pleide å være.

Det som er sikkert er at bakgrunn som rådmann eller kommunedirektør vil være et krav til Steinvegs etterfølger når stillingsannonsen utformes. Det samme gjelder økonomikompetanse og erfaring fra store omstillingsprosesser. Her vil det bli gjort et bredt søk i hele landet.

Men det finnes også kandidater i nord. Rådmann Robert Pettersen har ryddet opp etter Terra-skandalen i Rana og nevnes av flere som ett aktuelt navn. Det samme gjelder Hogne Eidissen, som er rådmann i Senja. Han har nylig ledet og gjennomført en krevende sammenslåing av fire kommuner. 

Uansett hvem det blir, vil vedkommende ha en stor fordel. Nemlig et kommunestyre som med få unntak ser ut til å være hundre prosent realitetsorientert. Hvis kommunen nå ikke får skikk på pengebruken, vil det føre til en brutal rasering av velferdstjenestene.

Det er samling i bunn, og da kan det bare gå en vei for den som skal ta over skuta. Oppover.

Tromsø er en attraktiv storby og det vil ikke by på problemer å finne villige kandidater. Så gjelder det bare å finne den rette. Det beste vil være en lagbygger som kan kombinere en tydelig retning med evne til å skape entusiasme. I det som tross alt er en fantastisk by å bo i.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse