Annonse
TROMS + FINNMARK: Regionreformen kunne vært vellykket, om det hadde blitt fem nye regioner som hadde fått vesentlige nye oppgaver fra staten, skriver Kay Erling Ludvigsen.

En meningsløs sammenslåing

Det er egentlig ikke så rart at Finnmarkingene er forbannet. Hvorfor må de slå seg sammen med oss i Troms - når Møre og Romsdal får bestå som eget fylke? Den maktarrogansen Finnmark føler seg utsatt for er i mange tilfeller reell. Jeg har full forståelse for Finnmarkingenes frustrasjon.

Vi i nord må stå sammen og da hjelper det lite at meningsbærerne i diverse nordnorske lokalaviser (med synkende opplag) opptrer som sentralmaktas logrende bikkjer i ett og alt.

La meg aller først understreke at jeg er for en regionreform. Jeg mener tiden er overmoden for å se på nye måter å organisere oss på. Jeg er også en svoren tilhenger av tre-nivå-modellen, fordi jeg mener det sikrer både lokale og regionale interesser på en bra måte.

Men å være tilhenger av ny organisering er definitivt ikke det samme som å være fornøyd med hvordan regjeringen, med støtte fra KrF (som sikkert snart er en del av regjeringen -om ikke regjeringsforhandlingene aborteres i 12 uke), har håndtert gjennomføringen av reformen. Kommunereformen er så som så, men regionreformen er en styringsmessig katastrofe. 

Erna Solberg har drevet med venstrehåndsarbeid når det kommer til regionreformen - fra dag én. Ingen interesse eller tydelig motivasjon til å gjøre en god jobb. Kanskje er det fordi Erna og Høyre (samt Frp) egentlig aldri har ønsket en regionreform. Det er noe som Venstre og KrF har presset igjennom.

Resultatet er begredelig. Om man bare hadde bestemt at vi skulle hatt fem regioner; Vest, Sør, Øst, Midt og Nord - så hadde jeg faktisk vært fornøyd. Jeg mener at en samling av de tre nordnorske fylkene ville vært en fordel for oss. «Region Nord-Norge» klinger godt i mine ører. Det er regelrett stilig.

Men hva har vi fått? Kompromiss-løsninger over hele linja. Møre og Romsdal får bestå som eget fylke, mens Troms og Finnmark må slå seg sammen. Region Viken blir enorm, noe som igjen gjør at man ikke får til en god oppgave-melding. Regionene blir nemlig for ulike både i størrelse og innbyggertall til at man kan gi de nye regionene nye oppgaver som faktisk betyr noe.

Så må jeg understreke at jeg ikke alltid har vært enig i hvor finnmarkingene retter denne frustrasjonen. Mine partikolleger på fylket har i alt for stor grad blitt skyteskiver i denne saken. Jeg ser selvsagt at enkelte ting kunne vært gjort annerledes, men dette er tross alt en reform som regjeringen sammen med KrF har presset frem. Det er de som må stå til ansvar for det som har skjedd.

Til tross for at denne sammenslåingen er åpenbart tullete (noe de fleste ser), så vil den bli gjennomført. Jeg spår i glasskula og ser en brokete vei for vårt nye fylke. Men som alt annet i livet så går nok dette også seg til, selv om det hele er nok så unødvendig. Dette er bare et ekstra eksempel på hvor mye Erna Solberg sliter når hun må styre store prosesser. Alt hun gjør er «halvveis». 

Regionreformen kunne vært vellykket, om det hadde blitt fem nye regioner som hadde fått vesentlige nye oppgaver fra staten. Det kunne gjort at fylkesnivået i norsk politikk hadde fått et nødvendig løft, og at interessen rundt nettopp dette styringsnivået hadde blitt større. Det trengs.

Og til nordnorske redaktører og politiske kommentatorer som til stadighet roper hurra for alt som heter «sammenslåing»; det er ikke sånn at sammenslåing for sammenslåingens skyld er bra. Vi i nord må stå sammen og da hjelper det lite at meningsbærerne i diverse nordnorske lokalaviser (med synkende opplag) opptrer som sentralmaktas logrende bikkjer i ett og alt. Godt nytt år!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse