Annonse

En merkedag for Tromsø

Avinors beslutning om å modernisere Tromsø Lufthavn, har gitt byen en pangstart på det nye tiåret. Det er en avgjørelse som vil sette spor i en generasjon fremover.

Da prosjektet startet var rammen på rundt 300 millioner, men fredag ga Avinors styre klarsignal for å bygge ut lufthavnen for hele 1,1 milliard kroner.

Det er den tredobling i forhold til de opprinnelige planene. Tilstrømmingen av turister de siste årene har selvfølgelig vært viktig for at Avinor landet på en klok og riktig beslutning.

Men det må sies at man lokalt har jobbet meget godt for å synliggjøre behovene.

Lufthavnsjef Ivar Schrøen har spilt en nøkkelrolle sammen med konsernsjefen i Avinor, Dag Falk Petersen. Også fylkesordfører Ivar B. Prestbakmo i Troms og Finnmark har vært en viktig pådriver, sammen med flere aktører i Tromsø gjennom flyplassutvalget. Det gjelder for eksempel Jens Johan Hjort, Jarle Aarbakke og den lokale ledelsen i NHO.

Dette var den aller beste nyheten Tromsø kunne fått en snøtung fredag i februar.  Flyplassen har lenge vært en flaskehals, både for Tromsø og landsdelen. Derfor er dette en merkedag både for byen og for Nord-Norge.

Samtidig er det en mulighet som må brukes godt og med en offensiv tilnærming når den nye terminalen står klar i 2023.

For det første gir det åpenbart helt nye muligheter for verdiskapning i nord. Det gjelder ikke minst en bærekraftig vekst i reiselivet.  Man øker nå kapasiteten på en rekke områder, blant annet langt flere direkteruter fra utlandet.

En kraftig oppgradering av kapasiteten ved flyplassen innebærer helt nye muligheter for å skape helårlige arbeidsplasser knyttet til opplevelsesturisme.

Også investorer andre steder i landet og i utlandet vil nå kunne fatte økt interesse for Tromsø. Under forutsetning av at Tromsø åpner seg opp og ønsker nye etableringer velkommen.

Milliardutbyggingen gjør Tromsø til en enda mer attraktiv by og skaper et grunnlag for optimisme de neste årene. Avinor befester nå byens posisjon som den viktigste byen i det nordlige Norge. Og det er et kraftfullt signal fra myndighetene om at Tromsø er en viktig by for Norge.

Forhåpentligvis er det en forsmak på regjeringens arbeid med sin nye stortingsmelding om nordområdene. Satsing på infrastruktur og moderne transport i nord er en nøkkel for å stabilisere bosettingen.

I dag har alle som er glade i Tromsø god grunn til å gratulere hverandre med dagen.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse