Annonse
LEGENDE: Knut Bjørklund var leder i Troms Idrettskrets i nesten 12 år.

"En av de mest markante idrettslederne fra nord"

Lørdag var ringen slutt for Knut Bjørklund som leder i Troms Idrettskrets – etter 11 og et halvt år i førersetet.

Som leder var Bjørklund knapt synlig de første fem årene. De siste årene har det «stormet» rundt 65-åringen fra Harstad. Når man en gang i framtiden skal skrive norsk idretts historie kommer man ikke utenom Bjørklund – selv om det neppe kommer til å bli populært i korridorene på Ullevaal stadion der Norges idrettsforbund holder hus.

På mange måter bidro Bjørklund til å stoppe Oslo planer om å søke OL i 2022, og det hadde neppe blitt mer åpenhet rundt pengebruken til ledelsen i Norges Idrettsforbund dersom ikke Bjørklund hadde stått på barrikadene i 2016.

Det er først og fremst de to sakene som gjorde Bjørklund til en nasjonal stemme i den norske idrettsbevegelsen.

Knut Bjørklund er ikke en populær mann blant toppene eller de som har hatt makt i Norges største frivillige bevegelse. Han kommer ikke til å bli invitert i selskaper til tidligere generalsekretær Inge Andersen eller tidligere idrettspresidenter som Tove Paule, Børre Rognlien eller Tom Tvedt. Bjørklund har uten tvil vært en pest og plage for de som har styrt norsk idrett det siste tiåret.

Samtidig har Bjørklund har solid støtte på grasrota i idrettsorganisasjonen – spesielt gjelder det blant andre kretsledere. Vi som har vært på stede på noen ting i idrettsforbundet har sett hvordan andre ledere har gitt Bjørklund ros for den jobben han har gjort når det gjelder Oslos OL-søknad og kampen for mer åpenhet. Men rosen har kommet i baren på kveldstid. Dagen etterpå har det vært taushet, i frykt for å skade sine egne muligheter til ytterligere verv i norsk idrett. I Norges største frivillige organisasjon er taushet gull i mange sammenhenger – i alle fall dersom man har ambisjoner om å få verv i sentrale posisjoner.

Knut Bjørklund kunne helt sikkert blitt innstilt til en styreplass i Norges Idrettsforbund dersom han hadde holdt kjeft i OL-saken og bruken av idrettsforbundets midler rundt Sotsji-OL. Men den gamle Arbeiderpartimannen, som har bodd mesteparten av sitt liv i Harstad, er ikke skrudd sammen slik. Helt siden han startet sin karriere som idrettsleder i Harstad for over 40 år har han kjempet for likhet i idrettsbevegelsen. Det har gitt Bjørklund mange fiender – og like mange støttespillere.

Bjørklund tok også grep og ansvar i den dyptgripende konflikten i Tromsø Ryttersportklubb 2017. Han satte klubben under administrasjon av hensyn til barn og unge i klubben. Knappe tre år seinere virker det som det er fred og ro i ryttersportsklubben.

Det er ingen tvil om at Knut Bjørklund har hatt en krevende lederstil, både i og utenfor Troms Idrettskrets. Forholdet til organisasjonssjefen i Troms Idrettskrets har ikke bestandig vært det beste. Opp gjennom Bjørklunds ledertid har de hatt sine kamper. Styremedlemmer i idrettskretsen har ved enkelte anledninger vært kritisk til Bjørklunds mange utspill.

I juni 2019 kom det et meget selsomt anonymt varsel fra idrettsforbundet til nestleder i Troms idrettskrets og nestleder i Tromsø ryttersportklubb. Brevet fra NIF var basert på et anonymt og udatert varsel med stor sannsynlighet forfattet av et medlem som ikke syntes særlig om at idrettskretsen med leder Knut Bjørklund hadde satt rytterklubben i Tromsø under administrasjon to år tidligere, i juni 2017.

Varselbrevet fra NIF vakte berettiget oppmerksomhet, ikke minst fordi leder av juridisk avdeling tok personlig kontakt på telefon med TIKs nestleder Jonny Ternlind. Han ble pålagt å styrebehandle saken uten at Bjørklund var orientert om den. Det samme fikk nestlederen i ryttersportsklubben beskjed om. Brevet som ble sendt til de to nestlederne var et kryptert brev fra idrettsforbundets side – noe som er oppsiktsvekkende. Kan det ha vært et signal på at sentrale personer i idrettsforbundet hadde et ønske om å «legge Bjørklund død»?

Troms Idrettskrets kom for øvrig fram til følgende konklusjon da de behandlet saken:

 «Vi anser oss ferdig med TRSO-saken (Tromsø Ryttersportklubb), og er fornøyd med at vi har landet den på en god måte. Klagesaken anser vi for et utrykk for misnøye fra en anonym kilde. Vi avslutter denne saken, og fører ikke protokoll for styrets samtale om dette».

Den saken kunne ha veltet Bjørklund dersom han ikke hadde fått støtte fra styret sitt.

Fra 1/1 2020 er Bjørklund uten noen roller i norsk idrett og en av de store vaktbikkjene forsvinner ut av arenaen. Det skal bli spennende å se om noen tar over Bjørklunds rolle i norsk idrett i årene som kommer.

Det er uten tvil en av de mest markante nordnorske idrettslederne gjennom historien som har forlatt skuta.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse