Annonse
RETTSSAK: Det er stor tilstedeværelse av politi og sikkerhets-tiltak i den store narko-rettssaken som startet i forrige uke.Foto: Torgrim Rath Olsen

En mørk og kynisk verden

Den store narkotika-saken som nå går for retten i Nord-Troms tingrett, kaster lys over ukjente sider ved narko-Tromsø.

Begge har levd et nesten uvirkelig dobbeltliv. Det har handlet om å kombinere sine betrodde jobber med et vedvarende og etter hvert eskalerende rusmisbruk, som til slutt kom ut av kontroll.

I retten tirsdag sto en 47 år gammel Tromsø-advokat og forklarte seg om sin befatning med amfetamin-saken. Mannen – som i en årrekke har vært en profilert advokat i Tromsø - fortalte om år med rusmisbruk, fornektelse og etter hvert også det som kunne minne om paranoia. Hvordan skulle han bli kvitt 1,9 kilo amfetamin?

Mens advokaten fortalte om sitt eget vanvittige stress i tiden før pågripelsen sommeren 2018, fikk noen av tilhørerne i rettsal nummer åtte assosiasjoner til NRK-serien “Exit”. Selv kom jeg til å tenke på noen scener i Martin Scorseses filmatiske mesterverk «Goodfellas».

De som har sett den, vil huske den kokainavhengige rollefiguren Henry Hill (Ray Liotta), og gangsterens galopperende angst, etter hvert som han langsomt blir innringet av loven.

I saken i Tromsø er to kjente advokater tiltalt. Begge har levd et nesten uvirkelig dobbeltliv. Det har handlet om å kombinere sine betrodde jobber med et vedvarende og etter hvert eskalerende rusmisbruk, som til slutt kom ut av kontroll.

Det er vanskelig å fortolke deres forklaringer annerledes enn at det har ført til løgner, dyp fortvilelse og ikke minst selvbedrag. Bak et tilsynelatende velfungerende liv har det skjult seg et nesten bunnløst mørke for de to familiefedrene.

I retten har vi fått et innblikk i dreieboken for innførsel og salg av store mengder narkotika til Nord-Norge. Tromsø er en sentral for denne kyniske virksomheten som baserer seg på å utnytte og bryte ned mennesker.

Hva skal til for å forsyne misbrukere i Finnmark med en måneds forbruk av amfetamin? Cirka 30 kilo. Det vet vi nå. Hvem tjener pengene i ulike ledd, fra små fisker til de store bakmennene? Her har saken i tingretten gitt ny og viktig kunnskap for allmennheten.

Men fremfor alt gir rettssaken et skremmende og brutalt innsyn i de personlige kostnadene ved rusmisbruk. Det gjelder ikke minst det dype fallet for to Tromsø-advokater som risikerer lange fengselssttraffer.

Hva mer er, vi har fått vite noe om Tromsø vi sjelden snakker høyt om.  Og det er de hyppige festene i private hjem der mennesker i høyere sosiale sjikt praktiserer sitt forbruk av narkotiske stoffer. Det sier seg selv at det må kreve formidable anstrengelser å holde fasaden og møte hverdagen, for de som er involvert i denne karusellen.

Den 47 år gamle advokaten lettet litt på sløret i retten. Han vet hva han snakker om ettersom han selv har forsynt festdeltakere med dop. Han sier at merkelappen «narkoadvokater» i saken der han står tiltalt, er lite dekkende. Han forteller om et lukket miljø i Tromsø som ifølge ham består av advokater, entrepenører, pressefolk, finansfolk, leger og annet helsepersonell.

Dette er folk med høye inntekter og møblerte hjem. De er pene i tøyet. Men det er lite som skiller dem fra de gamle sliterne med en spritflaske på en benk i byen. Det er uansett et liv med dramatiske konsekvenser for de som ruser seg, for barna misbrukerne har omsorg for, og for deres øvrige familie.

Du må ha et abonnement for å lese videre. Er du allerede Nordlys-abonnent? Trykk logg inn.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse