Annonse
PÅ DYPT VANN: En rapport fra Komrev Nord er sterkt kritisk til prosessen med Tromsøbadet. Foto: Torgrim Rath Olsen/Nordlys

En kommune på dypt vann

Tromsø-politikernes behandling av Tromsø-badet slaktes i en ny rapport fra kommunerevisjonen. Kritikken rammer tidligere byrådsleder Øyvind Hilmarsen (Høyre) og fagbyråd Jonas Stein (Venstre) særlig hardt. Men også dagens politiske flertall og avtroppende ordfører Kristin Røymo får refs.

Fartsblindheten fortsatte etter maktskiftet på rådhuset i 2015. Rapporten bekrefter det Tromsøbadets kritikere lenge har hevdet. Pengebruken med en sluttregning på over en milliard kroner har vært uansvarlig, beslutningsgrunnlaget var syltynt, og valg av beliggenhet midt i Tromsømarka i beste fall tvilsomt.

Konsekvensene har blitt kostnader ute av kontroll, badelandet blir i verste fall en belastning for skattebetalerne i Tromsø i mange år fremover. Når nyhetens interesse har lagt seg, får vi håpe at tromsøværingene fortsetter å besøke badelandet for å begrense de økonomiske tapene. For fremover er det kommunens driftsbudsjett som må dekke inn forventede underskudd.

Kontrollutvalget har bestilt rapporten, og skal behandle den førstkommende fredag. Det utvalget må ta stilling til, er en kollektiv politisk svikt i Tromsø. En ting er at styringspartiene Høyre og Arbeiderpartiet mistet hodet. Noe av det aller mest gåtefulle er hvordan selv Tromsø-politikkens vaktbikkje Jens Ingvald Olsen, ble transformert til en puddel når Tromsøbadet ble tema.

Men kritikken rammer også administrasjonen med full tyngde. Det som preger rapporten er mangelen på motstemmer fra administrasjonen, som burde ha vært et korrektiv når politikerne var på vei ut i luksusfellen, og oppsatte av å bygge for enhver pris.

Det er sensasjonelt å lese om alt som ikke ble vurdert eller regnet inn i kalkylene, og om tall som aldri ble kvalitetssikret. Det handler om fravær av helhetlig tenkning og samfunnsansvar. Byggemøtene må ha fortonet seg som de reneste vekkelsesmøtene. De har i hvertfall ikke startet med en bønn om at dette skulle ende bra, selv om konsulentene i Asplan Viak opererte med usikkerhet i prisanslagene på pluss 70 prosent.

Selv bygging av en garasje til et privathjem i Tromsø er bedre kvalitetssikret enn Tromsøbadet. Og her er vi ved noe av kjernen. Hva har kommunen fått igjen for den massive konsulentbruken i denne saken? Det er en gransking i seg selv, og vi har en mistanke om at svaret blir at kommunen manglet eierskap til prosjektet.

Den eneste politikeren som i dag kan stå med ryggen rak, og si «hva var de jeg sa», er Jan Blomseth. Han er ofte karikert som en regnemaskin uten visjoner. Sannheten er både administrasjonen og alle partier i Tromsø hadde trengt en Blomseth i denne saken.

 

 

Du må ha et abonnement for å lese videre. Er du allerede Nordlys-abonnent? Trykk logg inn.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse