FELLES ARENA: Et Nord-Norge i verdensklasse, er målet til banksjef Jan Frode Janson og Agenda Nord-Norge.

Vi trenger en nordnorsk agenda

I en familie der alle krangler med hverandre, har Agenda Nord-Norge skapt et rom der vi kan snakke sammen.

Skittkastingen og baksnakkingen har nådd uante høyder.

Om få dager arrangerer Agenda Nord-Norge sin fjerde samling, denne gang i Mo i Rana.

Ambisjonene har vært store. Jeg har mellom linjene lest at det handlet om reell vilje til samfunnsbygging. Selskapets eiere, LO i Nord-Norge, NHO i Nord-Norge og Sparebank 1 Nord-Norge hadde som mål «å binde landsdelen sammen og bli en samling av all kraft som finnes i nord», slik konsernsjef Jan Frode Janson i Sparebanken Nord-Norge formulerte det foran den første konferansen i 2014.

Etter konferansen i Tromsø for tre år siden var Janson enda mer entusiastisk: «Nå snakker alle om samarbeid i nord, og stadig flere tar det ut i samhandling. En ny agenda er satt».

I ettertid er det lett å se at Janson tok feil, og at det kanskje er årsaken til at ambisjonsnivået for Agenda Nord-Norge i det stille er justert til «møteplass og koblingsarena».

For en ny agenda ble ikke satt. Det politiske samarbeidet i nord har nådd frysepunktet, og vi har glidd fra hverandre. Agenda Nord-Norge satte opp et veikart som landsdelen ikke ville følge.

I stedet har fylkesfiseringen, skittkastingen og baksnakkingen nådd uante høyder. Her har også enkeltaktører i næringslivet bidratt til bekjempelsen av en felles forståelse. 

I Nordlys har vi, basert på en nordnorsk tradisjon, innenfor rammen av vår historie og vårt formål, argumentert for landsdelsløsninger i vår meningsbærende journalistikk. Når regionreformen dukket opp i all sin ufullkommenhet, så vi den likevel som et redskap for å kunne realisere en ny form for forpliktende og varig politisk fellesskap i nord.

Det har vært en reise i motvind, og her har vi delt erfaringer med Agenda Nord-Norge. De politiske konjunkturene har pekt i en helt annen retning enn vår vilje. Det som har dominert er en dårlig utredet regionreform i møtet med fylkespolitikere som mest av alt vil beskytte eget revir. Administrasjon og politikk i fylkeskommunene, med sine egne maktambisjoner innenfor en avgrenset geografi, er det som mest av alt står i veien for nordnorsk makt og innflytelse.

På stadig flere hold ser vi tegn på splid og oppløsning. Helse Nord knirker, den nordnorske kulturavtalen er svekket, og aviskommentatorer advarer sine lesere mot å tro at det finnes noe slikt som en felles nordnorsk identitet.

For alle som ser den nordnorske selvdestruksjonen på nært hold, er det fristende å be Agenda Nord-Norge gå til skifteretten og begjære oppbud, som et hvilket som helst annet konkursbo.

Det bør ikke skje. For faktum er at vi nå trenger nordnorske møteplasser mer enn noen gang tidligere.

Vi er en liten familie der vi akkurat nå roper og skjeller hverandre ut, og det er nettopp da vi trenger et sted å snakke sammen med en terapaut til stede.

Selv har jeg aldri vært i tvil om at et samlet Nord-Norge som politisk byggverk ville vært en formidabel nasjonal muskel. Å dra til Oslo med Nord-Norge i ryggen er noe helt annet enn å dra stykkevis og delt og snakke for Nordland eller Troms, Bodø eller Tromsø.

Tostats-løsningen med Nordland på den ene siden og Troms/Finnmark på den andre, innebærer en lang rekke potensielle konflikter om makt, innflytelse og hovedstadens gunst.

Det kan føre til at den nordnorske stemmen i sum blir enda svakere. Derfor har det aldri vært mer nødvendig enn nå å bringe nordlendingene sammen.

Å dekonstruere de ytterst få redskapene vi har for dialog og samhandling, ville bare gjøre ytterligere skade.

Agenda Nord-Norge er nå rikere på erfaringer, og bør i en eller annen form være en del av den nordnorske fremtiden. Men møteplassen kan kanskje søke mindre konsensus og hygge, og istedet utfordre og stille tydeligere krav til fellesprosjekter der vi kan gå sammen med styrke.

Alternativet til Agenda Nord-Norge er ingenting. Å overlate den nordnorske agendaen til politikerne alene, vil føre til enda større avstand og polarisering.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse