Annonse

Frode Berg må hjem

Norge må vise den ydmykheten som skal til for å få Frode Berg trygt hjem, skriver Nordlys på lederplass.

Den tidligere grenseinspektøren Frode Berg er tirsdag dømt til 14 års fengsel for spionasje mot Russland.  Russland mener Berg har arbeidet for å skaffe til veie hemmelig informasjon om atomubåter i den russiske nordflåten.

Det er Frode Berg som har fått dommen, og må ta den personlige belastningen i et høysikkerhetsfengsel i Moskva. Han er overlatt til seg selv til på en stormakts territorium. Men straffen Frode Berg får, er mest av alt en dom over norsk etteretningstjeneste. De iverksatte en amatørmessig operasjon, det var en for dårlig risikovurdering som lå til grunn, og de brukte feil mann til oppdraget.

Det vil si, det var helt feil å bruke en mann fra Kirkenes til en slik operasjon. Det har satt det viktige Barentssamarbeidet i spill, og skapt mistenksomhet rundt en åpen kanal til Russland i nord, som faktisk har fungert. At russerne nå ser på det mellomfolkelige samarbeidet som et mulig skalkeskjul for vestlig spionasje, er det liten grunn til å tvile på.

En dom på 14 år er streng, og et tydelig signal fra Russlands side. Dette er ingen sak vår store nabo tar lett på. Samtidig øker det verdien på Frode Berg, for å bruke et slikt uttrykk, med tanke på å få nordmannen hjem til Kirkenes. Ballen er nå spilt over til Erna Solberg og den norske regjeringen, og vi får i det lengste sette vår lit til at det er gjort et diplomatisk og politisk arbeid som kan gjøre en løslatelse mulig.

Det mest sannsynlige er en ren benådning fra president Vladimir Putin. Frigjøringsmarkeringen i Øst-Finnmark i oktober kan være en slik anledning. Men da må norske myndigheter kanskje vise større ydmykhet og invitere Putin til Kirkenes, noe man så langt ikke har vært villige til.

En agentutveksling har vært nevnt som en annen mulig løsning. Problemet er bare at Norge ikke har noen å utveksle med, og det ser ut til å være begrenset interesse fra våre NATO-allierte til å bidra en slik sammenheng.

Det som er på det rene, et at Frode Berg ikke kommer hjem uten at Russland får noe i bytte, politisk eller militært. Det må skje i et klima, der Norge har blitt stadig tettere knyttet til de amerikanske militærstrategiene i nordområdene. Det gjør bildet enda mer komplisert.   

De hemmelige tjenestene i Norge har ødelagt Frode Bergs liv, og pårørt hans familie en nesten uopprettelig smerte. Derfor hviler det et tungt ansvar på Erna Solberg for å rydde opp, og gjøre sitt ytterste for å få spionen hjem. Vi håper samtalene med Putin i St. Petersburg i forrige uke, kan vise seg å bli et ledd i et slikt utfall. Det skylder Norge ham.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse