Annonse
Norge fortjener ros for lederskapet dere viser gjennom Arctic Frontiers – en verdensledende konferanse for arktiske spørsmål, skriver USAs ambassadør til Norge, Kenneth J. Braithwaite. (Foto Yngve Olsen / USAs ambassade)

En ny æra for samarbeid i Arktis

USA er opptatt av å fremme politikk og engasjere oss på en måte som bevarer Arktis som en region fri for konflikt, hvor nasjoner opptrer ansvarlig, og hvor naturressurser utvikles på en bærekraftig og transparent måte, med respekt for urbefolkningenes interesser. I denne nye tidsalderen av engasjement i Arktis, er det avgjørende med økt samarbeid, innovasjon og amerikansk lederskap.

Som arktisk nasjon er USA dypt forpliktet til de unike prosessene, folkene og freden som preger regionen. Vi er stolte over å være til stede i Tromsø denne uken for å støtte det politiske engasjementet, forskningen, innovasjonen og ungdommen som skal forme fremtiden i nordområdene.

Norge fortjener ros for lederskapet dere viser gjennom Arctic Frontiers – en verdensledende konferanse for arktiske spørsmål. Vi setter pris på de mange sidearrangementene som organiseres av et bredt spekter aktører fra næringslivet og sivilsamfunnet. Vi fortsetter vår tradisjon med amerikansk deltakelse i kunnskapsprogrammet Emerging Leaders for unge forskere og andre yrkesutøvere, som er en viktig del av Arctic Frontiers.

Som medlem av Arktisk råd sammen med Norge, Canada, Danmark, Finland, Island, Russland og Sverige, er USA stolt av dette unike forumets historiske rolle i å sikre fredelig og fruktbart samarbeid i regionen. Gjennom samarbeidet i Arktisk råd fremmer USA robuste responsmekanismer for forurensning og livreddende søk- og redningsaksjoner. USA legger til rette for forskningsreiser og datadeling for å bygge den kunnskapen vi trenger for å bevare det arktiske miljøet og støtte urbefolkningene.  Blant våre initiativer er Arctic Remote Energy Networks Academy (ARENA), som bistår lokalsamfunn i overgangen til fornybar energi.

USA fremmer også innovasjon, samarbeid og forskning utenfor Arktisk råds rammeverk.  U.S. Department of Energy og National Science Foundation deltar i driften av det tverrfaglige prosjektet Observatory for the Study of Arctic Climate (MOSAiC), og har bidratt over 31 millioner dollar til atmosfærisk overvåkningsutstyr og mannskap på den tyske isbryteren Polarstern.  Med inspirasjon fra den store arktiske oppdageren Fridtjof Nansen og hans skip Fram, reise Polarstern fra Tromsø i september i fjor med forskere fra over tjue land. Ett år skal de drive i polarisen for å studere endingene i Arktis.

Åtte arktiske nasjoner har suverene rettigheter til det meste av den arktiske regionen. USA avviser forsøk fra ikke-arktiske land på å kreve en rolle i de arktiske styringsprosessene, men vi ønsker alle land velkomment til å delta i forskning og investere i arktisk utvikling – så lenge de retter seg etter eksisterende styresett og rettslige rammer, samt at de setter høye krav til miljøvern, arbeidssikkerhet, åpenhet, rettsikkerhet og bærekraftig finansiering.  Vi anerkjenner at Arktis er et sted for konservering og vitenskapelige undersøkelser, men også at økonomisk vekst og bærekraftig utvikling ikke er gjensidig utelukkende. USA ser frem til å være direkte involvert i å sikre en lovende fremtid for Arktis.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse