Annonse
Den tidligere Lenvik-ordføreren Geir-Inge Sivertsen (H) kan komme til å erstatte fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) i regjeringen. Foto: Stein Wilhelmsen

En ny kabal for Erna

Erna Solberg kan utnevnte flere statsråder fra nord, og dempe noe av kritikken fra landsdelen.

Statsminister Erna Solberg skal nå sette sammen en ny regjering etter at Frp valgte å trekke seg ut. Det vil bli interne omrokkeringer mellom de tre gjenværende partiene, muligens blir det også færre statsråder enn i dag.

I dag er forsvarsminister Frank Bakke-Jensen det eneste nordnorske innslaget i regjeringen. Når man tenker på det presset regjeringen har vært utsatt for fra nord vil det være klokt å styrke den nordnorske profilen.

Fra Venstre og KrF er det ikke mange kandidater fra nord til ministerposter. Widar Skogan er i dag statssekretær i mat- og landbruksdepartmentet, han er bonde og vil ha troverdighet som minister om Olaug Bollestad får et annet og tyngre departement. Også KrFs nestleder Ingelin Noresjø, som er fylkesråd i Nordland, kan være klar for større oppgaver.

Fra Høyre er det Geir Inge Sivertsen som peker seg ut, og fiskeriavisene Kyst og Fjord og Fiskeribladet peker på ham som en kandidat som fiskeriminister.

Sivertsen er i dag statssekretær i næringsdepartmentet. Han har vært ordfører i åtte år i Lenvik og vært en av hovedarkitektene for det som ser ut som en vellykket sammenslåing til nye Senja kommune.

Han har vært en aktiv næringspolitiker, blant annet har Salmar etablert slakteri på Senja i konkurranse med 20 andre kommuner.

Sivertsen er også leder av Troms og Finnmark Høyre, og han sitter i partiets sentralstyre. Han er en stemme det lyttes til i partiet. Sivertsen har for øvrig rodd fiske utenfor Senja, han kjenner dermed godt til både fiskerne og Senja som er et av Norges viktigste verdiskapingsområder for sjømat.

Oppdrettsnæringen satser nå mest i nord. Også den tradisjonelle hvitfisk-næringen er fra før av størst i nord. Det er derfor på tide med en fiskeri- og sjømatminister fra denne delen av landet.

Samtidig er det tradisjonell vanetekning, nærmest en refleks, at fiskeriministeren skal komme fra nord. Man skal huske at fiskeri ikke lengre er et eget departement, men en juniorstatsråd under Næringsdepartementet.

Landsdelen burde ha høyere ambisjoner og sikte seg inn på Samferdselsdepartementet. Det er i nord utfordringene innenfor transport og samferdsel er størst, ikke minst knyttet til sjømatkorridorene. At en som vet hvor skoen trykker leder sektoren som statsråd, vil være en fordel i arbeidet med den neste Nasjonale Transportplanen. Her må det gjøres skarpe prioriteringer, og Sivertsen kunne også fylt en slik rolle. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse