Annonse
Når ordføreren er klar og Senterpartiet har klart å karre til seg varaordføreren, må politikerne tørre å ta tak i byvekstavtalen med begge hender, skriver Silje Charlotte Solstad. Foto: Yngve Olsen

En ny sjanse for Tromsø

Rykk tilbake til start. Legg grunnlaget på nytt. For folk i Tromsø vil ha bomring.

Det var en gang en byvekstavtale i Tromsø.

Eventyret om de statlige midlene, køene som skulle bli mindre og sykkelfeltene som skulle bli bedre, hadde som kjent ingen god ende.

Erna Solbergs regjeringskrise langt ut i valgkampen satte håndbrekket på, for årevis av planlegging, debatt og utredning i Tromsø. 

Vi kunne tent et lys for Tenk Tromsø, lagt det bak oss og gått videre. Men kanskje skal vi heller tenne opp et bål.

Et leirbål om byvekstavtalen. Inviterte: Alle i Tromsø.

For det første: Polariseringen blir mindre når mer fakta og mer debatt kommer på bordet. Derfor: Inviter folk til en ny runde diskusjon om hva som bør ligge i en slik avtale. Joda, folkemøtene i forrige runde var bra, men nå har våre tanker om hvilke prosjekter vi ønsker mest modnet.

For det andre: Valgresultatet i Tromsø viser at Tromsø-folk IKKE er i flertall mot bomringen. Bomringen er derimot ønsket, denne gangen har velgerne gitt sin støtte vel vitende til en rekke partier som vil gå inn for byvekstavtalen. Dette var ikke like klart foran forrige valg.

For det tredje: Momentum. Selv om valget 2019 ikke ble et klimavalg, hvis man ser på samlet oppslutning til MDG, SV og V, så har klimatrusselen for alvor sunket inn. Kanskje ikke for den urovekkende høylytte hesblesende grupperingen som lar det gå sport i å mobbe og trakassere en ung kvinne som får verdens oppmerksomhet. Men sommeren 2019 var året da #staycation for alvor rant instagrammerne i hu, det snakkes om personlige klimaavtrykk, flyskammen har gitt flytrafikken hos Söta bror en støkk - og Nord-Norge-banen er øverst på ønskelista.

Men selv om tiden føles rett, kommer ikke endringene av seg selv.

Tenk på likestilling i norske styrerom. Det var sikkert mange som var for 40 prosent styrerepresentasjon av kvinner i statlige styrer, men ingenting skjedde før det var et lovverk.

Tenk på fedrekvoten. Det var sikkert mange arbeidsgivere som oppfordret far til å ta noe mer permisjon, men far tar så å si ingenting mer enn det staten setter av i hans kvote.

Tenk så på utslippene våre. Mange er for å kutte dem. Men lite skjer når vi ikke har strengere restriksjoner på utslipp. Når vi ikke legger begrensninger for oss selv. Nylig kom det tall på personbiltransporten i Norges land. Den bare øker. 

Tromsø kan få en ny sjanse.

Når ordføreren er klar og Senterpartiet har klart å karre til seg varaordføreren, må politikerne tørre å ta tak i byvekstavtalen med begge hender.

Tromsøfolk er klare for å ta ansvar for byen vår - og for kloden.

Du må ha et abonnement for å lese videre. Er du allerede Nordlys-abonnent? Trykk logg inn.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse