Annonse

En ny usikkerhet i Europa

Det er åpenbart at hendelsene bare det siste året har ført til en markant u-sving i norsk forsvarspolitisk tenkning.

Tilliten til Putins Russland er nærmest borte og Norge frykter hvor utviklingen kan føre oss. Derfor ønsker forsvarsministeren å heve guarden – nå.

Samme dag som Jens Stoltenberg tiltrer som ny generalsekretær i NATO, holder forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) en pressekonferanse av det mer oppsiktsvekkende slaget. Hun meddeler at Norge ikke kan vente med å rullere langtidsplanen for Forsvaret til denne planperioden utløper i 2017. Midt i perioden erklærer forsvarsministeren at gjeldende plan ikke lenger er relevant nok, og beordrer forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til å utarbeide et nytt fagmilitært råd. Forsvarssjefen får ett år på seg, til 1. oktober 2015, til å fremme rådet som blir den viktigste delen av grunnlaget for en ny, norsk forsvarsstruktur.

Ved utgangen av den kalde krigen sto Norge med et forsvar dimensjonert for å møte en invasjon fra Sovjetunionen. Da supermakten i øst, og dens militærallianse Warszawapakten, falt sammen som korthus, var den norske forsvarsstrukturen irrelevant. Fra nittitallet og utover 2000-tallet ble det så gjennomført en storstilt omlegging fra invasjonsforsvar til innsatsforsvar. Nå må Forsvaret på nytt omstilles for å kunne møte morgendagens sikkerhetsmessige utfordringer.

Nettopp dette siste var det korte budskapet Eriksen Søreide ga på pressekonferansen onsdag i denne uken. Men bak forsvarsministerens marsjordre til forsvarssjef Bruun-Hanssen, tegner det seg et bakteppe av et Europa der usikkerheten brer seg. Vladimir Putins annektering av et nabolands territorium og militære provokasjoner i andre deler av Ukraina, har fått varsellampene til å lyse rødt også i Norge. Eriksen Søreide var da også tydelig på at vi har en forsvarsstruktur i dag som på viktige områder ikke er relevant nok for de sikkerhetspolitiske utfordringene vi kan komme til å stå overfor.

Det er ikke rent lite alvor over det faktum at forsvarsministeren insisterer på at arbeidet med å rette opp disse svakhetene må begynne nå. Det kan ikke vente til 2017. Det er åpenbart at hendelsene bare det siste året har ført til en markant u-sving i norsk forsvarspolitisk tenkning. Tilliten til Putins Russland er nærmest borte og Norge frykter hvor utviklingen kan føre oss. Derfor ønsker forsvarsministeren å heve guarden – nå.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse