Annonse
COMEBACK?: Jens Johan Hjort vil tilbake hit på Tromsø Rådhus, og er foreslått som ordførerkandidat av lokalpartiets nominasjonskomite.

En pinlig seanse, Jens Johan Hjort!

Jeg hører alltid på Politisk kvarter i NRK P2 på morgenen. Sist fredag var Høyres påtroppende ordførerkandidat i Tromsø en av gjestene. Det ble en heller trasig forestilling.

Jens Johan Hjort startet med noen obligatoriske knebøy og skryt av Tromsø - før han i neste sekund gikk over til å snakke ned byen. Høyres førstekandidat brukte sin tilmålte tid i Politisk kvarter til å komme med direkte feil og negativ informasjon om byen vår. Vi hørte for eksempel ikke et ord fra Hjort om at NHO har kåret Tromsø som den mest næringsvennlige byen i Nord-Norge, at det bygges og renoveres over hele kommunen eller at de økonomiske pilene i kommuneøkonomien nå peker oppover - takket være tydelige grep som er tatt av nåværende politiske ledelse.

For det mest pinlige øyeblikket i hele seansen kom da Jens Johan Hjort i beste sendetid på NRKs morgenflate proklamerte at Tromsø «ligger på 408. plass av alle kommunene i landet». Etterpå forklarte Hjort at det handlet om økonomi. Du slette tid! Hvor selektiv hukommelse skal det være lov å ha for en fordums politiker som søker fornyet makt? La meg i korthet minne Hjort om følgende fakta:

Da de blåblå ble kastet ved kommunevalget i 2015 ble det raskt klart at kommunens økonomi var i miserabel forfatning. «Et økonomisk konkursbo» var Kommunal Rapport sin nådeløse dom. Disposisjonsfondet - det vil si kommunens sparegris - var bunnskrapt. De fleste vil huske at Hjort og Hilmarsen under valgkampen i 2011 hoppet opp i det etter hvert beryktede badekaret ved Templarheimen og proklamerte at nytt badeland skulle bygges. Da uklarheter vedrørende kostnadsbildet for badet kom opp i 2015, forslo Arbeiderpartiet at saken måtte utredes bedre - men nei! Da den nye kommuneledelsen var på plass etter valget samme høst var det allerede brukt 80 millioner på forprosjektet til badelandet. Tromsø var kommet forbi det punktet at man kunne drøye byggingen ytterligere. Det har uten tvil fordyret prosjektet.

At Høyre i tillegg i sin periode begikk den verste tabben i Tromsøs historie - kuvendingen knyttet til E8 og ny innfartsvei til byen - har antagelig kostet kommunen og næringslivet mer enn noen økonom eller politiker har oversikt over. Fordi de borgerlige partiene fikk en ubendig trang til å spille et råttent politisk spill ble altså innfartsåren til Nord-Norges største by skutt ut i det blå. Det er mulig man ble forledet av Erna Solbergs bløff i valgkampen i 2013, da Høyres statsministerkandidat kom til Tromsø og lovte bompengefri E8 og ytterligere fem milliarder til infrastruktur i og rundt byen. Men det gjør likevel ikke saken bedre. De blåblå sin håndtering av E8 er intet mindre enn skandaløs.

Den gode nyheten er at Tromsø kommunes økonomi går bedre og bedre under nåværende ledelse. Igjen er det satt av penger på bok, driften går i overskudd og eiendomsskatten er satt ned to ganger. Ved utgangen av 2018 vil kommunens disposisjonsfond være på rundt 300 millioner og vi ønsker å bygge det enda større. Tromsø har riktignok betydelig gjeld, grunnet store investeringer. Men samtlige av disse ble besluttet satt i verk under forrige blåblå styre, de fleste med tverrpolitisk tilslutning. Her kan nevnes viktige satsinger som Helsehuset og Otium. En eventuell ugunstig plassering for Tromsø på en liste over kommuner med betydelig gjeld er derfor minst like mye Høyres ansvar.

Jeg synes forøvrig Høyres ordførerkandidat bør slutte med å late som om Tromsø er en parentes i nasjonens bevissthet, en slags «attgløyme» som må løftes fram i lyset av selverklærte riddere. Det er med respekt å melde det rene vås! Tromsø er elsket, kjent og beundret over hele landet og, etterhvert, utenfor landets grenser. Vi er mange talsmenn og talskvinner som ønsker å være gode ambassadører for byen vår. Jeg regner meg i all beskjedenhet for å være en av dem.

Et godt råd på tampen, Jens Johan Hjort; når du søker ordførermakt i Tromsø bør du først og fremst ha tydelige politiske saker du vil fronte. Da må du være en smule mer konkret enn det du var i Politisk kvarter sist fredag. Utydelig mumling i høyre munnvik om «bedre prioritering» og «tydeligere styring» - i kombinasjon med lovnader om å fjerne eiendomsskatten, er en studie i manglende troverdighet. Det tegner til å bli en interessant valgkamp i året som kommer.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse