Annonse
UTEN POLITIKK:: Den tidligere Frp-politikeren Jan Blomseth er på vei tilbake i bystyret i Tromsø, denne gang som leder for bompengepartiet. Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Full stopp for Tromsø

På bakgrunn av erfaringer har vi en anelse om hva byen har i vente. Det handler om full stans i alle nye investeringer, og nei til det aller meste som kan utvikle Nord-Norges hovedstad videre.

Nei til bompenger-general Jan Blomseth sier til iTromsø at han skal lage «en trykksak» han skal dele ut til velgerne, etter av avisen har spurt hva han har tenkt å stå for i saker som ikke handler om bompenger.

En trykksak, altså. Tre måneder før valget foreligger det så langt vi kan se, ikke et eneste skriftlig dokument om hva bysamfunnet kan forvente seg fra Blomseth frem til 2023.

Det er ikke et partidemokrati slik vi kjenner det. Kanskje vil Blomseth skrive det som faller ham inn i det han kaller «trykksaken». Det er ikke vedtatt noe program etter en demokratisk prosess. Det hele ser ut til å være et one-man-show, og minner mest om en slags politisk basar eller auksjon, der neste standpunkt går til høystbydende.

Politikken virker altså like sammenrasket og tilfeldig som selve listen. Den ledes av Jan Blomseth, den tidligere Frp-toppen. Han pleier å sky makten som pesten. Han foretrekker i stedet protest som metode.  Da han i 2011 vant valget sammen med Høyre, hadde han en mulighet til å ta ansvar og bli finansbyråd. Da fant han raskt en unnskyldning til å gjemme seg unna.

Etter sitt comeback har Blomseth 10 prosents oppslutning på siste Nordlys-måling. På bakgrunn av erfaringer har vi en anelse om hva byen har i vente. Det handler om full stans i alle nye investeringer, og nei til det aller meste som kan utvikle Nord-Norges hovedstad videre. Det er en medisin for full stopp i Tromsø, når det gjelder attraktivitet og trivsel.

Dette er det grunn til å advare mot. Velgerne bør tenke seg nøye om, og huske at selv om bompenger i seg selv er en viktig sak, er det i sum en forsvinnende liten del av kommunepolitikken. Det er hundrevis av saker som skal behandles og er viktigere. Hverdagspolitikken handler om boligbygging, eldreomsorg, oppvekst, skole og klima.

Nei til bompenger har også i Tromsø fanget opp folkelig misnøye på en enkelt sak, men det meste tyder på at partiet allerede kan ha utspilt sin rolle. Kraften i den folkelige bompengeprotesten har utløst panikk i de fleste andre partiene. De har allerede tatt signalet fra velgerne.

Nasjonalt er både Høyre, Ap, Sp og Frp tydelige på at dagens system med innkreving av bompenger må erstattes med noe nytt. De fire største partiene endrer altså kurs. Da er det ikke lengre bruk for et protest-parti uten politikk.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse