Annonse
TRYGGE JOBBER: Å sende kommunalt ansatte her ved rådhuset inn i køen på NAV, er et dårlig forslag, mener Nordlys. Foto: Yngve Olsen/Nordlys

En provoserende avsporing

Å sende kommunalt ansatte inn i køen hos NAV, skaper bare enda større problemer i Tromsø.

Tromsø har så å si over natten fått hele 4000 arbeidsledige. En så dramatisk situasjon har fellesskapet i byen ikke opplevd siden 2.verdenskrig.

Permitteringer og oppsigelser er dagligdags. Tromsø vrimler av bedrifter på konkursens rand. Livsverk og arbeidsplasser forsvinner i et uhyggelig tempo. Det rammer folk og familier som vi kjenner. Et familiemedlem, en nabo, det unge paret som bor rett over gangen i leiligheten din.

I denne kritiske tiden, der vi trenger absolutt alle arbeidsplasser vi kan få, rykker Høyre og Fremskrittspartiet i Tromsø ut med et særdeles underlig krav. De forlanger umiddelbart permitteringer av noen av de 7000 ansatte i Tromsø kommune.

Dette er en provoserende og splittende avsporing, i en vanskelig tid for byen vår. For realiteten er at vi har behov for å opprettholde absolutt alle arbeidsplasser vi kan, enten de er private eller offentlige.

Her ser det ut til at ideologien har spilt Høyre og Frp et puss. Det er et symptom på at korona-krisen kan komme til å forsterke konflikten mellom offentlig og privat sektor. Mens mange jobber i privat sektor nå ryker i en forventet konkursbølge, er jobber i kommuner og staten i all hovedsak trygge.

Men det er grunn til å spørre på hvilken måte det skulle hjelpe Tromsø om enda flere mister sin inntekt og grunnlaget for å forsørge sin familie? Det blir ikke bedre for noen andre i Tromsø-samfunnet om også offentlig ansatte nå blir sendt ut i ledighet, og belaster systemet på NAV ytterligere.

Alle hjul som kan holdes i gang i Tromsø, må holdes i gang. Derfor har diskusjonen Høyre og Fremskrittspartiet løfter fram, en umusikalsk «timing». Vi kan godt ta den opp en annen gang, men det bør finne sted under mer normale omstendigheter. Hvor mange ansatte en kommune skal ha, er nemlig en helt legitim diskusjon. Men alt til sin tid.

Utspillet fremstår derfor som total skivebom, og det nører dessverre opp under unødvendig støy og konflikter i et bysamfunn. Det verste er at skjer i en ekstremt vanskelig tid der vi alle settes på prøve. Vi får i beste fall bare håpe det er et soloutspill som er forhastet og lite gjennomtenkt.

Dersom Bjørn Gunnar Jørgensen og Sebastian Henriksen, Frp og Høyres gruppeledere, før sin vilje så vil det få et sikkert utfall: Det vil bety en ytterligere omdreining av den prekære situasjonen Tromsø-samfunnet befinner seg i.

Det burde politikere holde seg for gode til. I den grad dette bør være en diskusjon, så bør den handle om kommunen bruker sine ansatte riktig. Her ser vi allerede positive tegn; at flere ansatte har fått nye oppgaver knyttet til samfunnskritiske funksjoner. Dette er bra, og det viser at kommunen er i stand til å omstille virksomheten på kort varsel.

Nå trenger vi lokale folkevalgte som bevarer roen og ikke skaper usikkerhet og hisser opp stemningen. Dessverre bidrar Høyre og Frp til det motsatte med et utspill som fremstår som umodent. 

Ingenting er bedre enn at kommunens folk opplever sine jobber som trygge i en krisetid.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse