Annonse
Trond Giske er en glimrende politiker og en retorisk begavelse. Og det er et tap for norsk politikk dersom han forsvinner ut. Men et maktmenneske som selv kommer med de innrømmelsene Giske nå gjør, er ikke skikket til å ha vervet som nestleder i Arbeiderpartiet. Foto: Arbeiderpartiet

En råtten kultur

«Giske-gate» forteller om en råtten kultur i Ap.

Så har Trond Giskes harde kurtise omsider nådd offentligheten. Det har vært et spørsmål om tid, skal man tro alle som nå forteller at Giskes pågående sjekking ikke har vært noen godt bevart hemmelighet, heller ikke for oss i pressen.

Jeg kom til å tenke på en reportasje i Dagbladet i juli 2008. Trond Giske var kulturminister. Han var på festivalturné rundt omkring i landet, blant annet i Troms. Den kvinnelige reporteren beskriver hvordan Giske til stadighet legger armen rundt henne. Mens hun «må smyge seg høflig unna». Vel. Ni og et halvt år senere har partiledelsen i Ap blitt varslet «om ubehagelig omgang av seksuell karakter», opplyser partileder Støre.

Flere episoder er blitt kjent. En kvinne opplyser i følge NRK at hun sluttet som ungdomspolitiker i AUF på grunn av uønsket oppførsel fra Giske. Det er sterk kost og selvfølgelig totalt diskvalifiserende for nestlederen. Og Giske sier selv at han forventer at det kan komme flere historier.

Giske beklager sin adferd og sier det «kan dreie seg om ulikheter i maktforhold eller aldersforskjell, eller om sosiale sammenhenger med mye alkohol». Denne innrømmelsen innebærer at det trolig er et spørsmål om tid før Giske er ferdig som nestleder. Det beste hadde vært om han selv trekker seg, slik at partiet slipper å be ham gå.

Giske er en glimrende politiker og en retorisk begavelse. Og det er et tap for norsk politikk dersom han forsvinner ut. Men et maktmenneske som selv kommer med de innrømmelsene Giske nå gjør, er ikke skikket til å ha vervet som nestleder i Arbeiderpartiet. De som misbruker sin makt kan ikke lengre få lov til å være en del av laget. Selv om det er stjernespilleren det dreier seg om.

En ting er en partyløve som beiter på servitører, journalister og andre unge kvinner utenfor politikken. Det er ikke kriminelt å ha draget på damene. Men det må være etikk og moral som ligger til grunn, et likeverd. Derfor kan ikke en statsråd eller sentral Ap-topp bruke helgene til å jakte unge jenter i eget parti. Det er i så fall uansvarlig, stygg maktmisbruk.

I Arbeiderpartiet melder spørsmålene seg med full tyngde. Hvor lenge har dette pågått? Hvorfor har det ikke blitt tatt et oppgjør med det tidligere? Faktum er at Giske-gate kanskje også er et uttrykk for at problemene i Aps organisasjon stikker dypt, dypt. Det mest tankevekkende er hvordan partiets ungdomsorganisasjon AUF opp gjennom årene har fungert som en sjekkearena for voksne menn.

Ja, problemene og spørsmålene står i kø. Men det er overraskende hvor mange som bruker energi på å kritisere Jonas Gahr Støre for hans håndtering av saken. Det blir kanskje for fristende å sette kaoset inn i en kontekst om Støres svake lederskap. Men dette handler ikke om Støre, det handler om Giske, som har trådt over grensen ved flere anledninger.

Som partileder virker Støre å ha et oppriktig ønske om å rydde opp i grumset. Han har gjort det han kan gjøre, så langt.

Selvfølgelig blir saken også brukt i en intern maktkamp i Ap etter et fatalt valgnederlag. Det handler både om politikk og om folk som ikke tåler trynet på hverandre.

Men det er ikke saken her, selv om Giskes støttespillere ønsker å vinkle saken slik. Giske har folk som støtter ham i tykt og tynt, som er villige til å bære ham på gullstol rake veien gjennom skjærsilden.

Mange står nå frem og sier at de har «full tillit» til Giske.  Hvordan er det mulig å uttrykke seg slik om en politiker som innrømmer å ha krysset så mange grenser for anstendig oppførsel?

Det sier alt vi trenger å vite om en råtten kultur i Arbeiderpartiet.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse