Annonse
Ullevaal stadion. (Foto: Norges Fotballforbund)

Råtten kultur i Norges Fotballforbund

En ansatt i Norges Fotballforbund,  Erik Loe, har mottatt 150.000 kroner i oppreisning fra sin egen arbeidsgiver, skriver VG.

Det har gått en uke siden samme avis avslørte hvordan fotballforbundet hadde inngått avtale om å betale en av sine ansatte  (Loe) en hemmelig sum. En sum som nå er offentliggjort etter politisk press.

Pengene ble betalt til Loe fordi han angivelig skal ha blitt krenket av en uttalelse generalsekretær Pål Bjerketvedt ga til fotballtidsskriftet Josimar.

Samtidig som det var Bjerketvedt selv som fremforhandlet avtalen med Loe, har begge to blitt værende som ansatte i fotballforbundet.  Det som i forbundet omtales som en «oppreisningserstatning», skal dekkes over ordinært budsjett.

Saken er en komplett skandale. Her er det altså toppledere i et idrettsforbund som forsyner seg av breddeidrettens penger, og ikke bare det; de gjør det til alt overmål for å dekke over sine egne tabber. Og dette skjer på toppen av det hele i en situasjon der mange klubber befinner seg i en kritisk økonomisk situasjon på grunn av Covid-19.

Det hele føyer seg inn rekken av uheldige saker fra det administrative toppsjiktet i norsk idrett de siste årene, med hemmelighold og skjødesløs bruk av felleskapets midler.  Men fordi den siste saken har skjedd i skyggen av krisen rundt en pandemi, har den fått liten oppmerksomhet fra grasrota i norsk fotball. Antakelig fordi man har sin fulle hyre med å holde liv i klubbene rundt omkring i landet.

Norges Fotballforbund  har en «etisk komite» som tidligere har sagt at de ikke vil gå inn i saken. Spørsmålet blir da om denne komiteen er mest til pynt, og om det blir for plagsomt å ettergå handlingene til egne toppledere.

Denne saken avslører en råtten kultur og bør strengt tatt bare få et utfall, og det er at Pål Bjerketvedt fratrer som generalsekretær i Norges Fotballforbund.  Når tilliten hans skal vurderes, blir kjernespørsmålet dette: Hvilken annen bedrift eller virksomhet ville akseptert at sjefen betaler tort og svie på denne måten, etter at sjefen er avslørt for uetisk adferd?

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse