Annonse
Partilederne Knut Arild Hareide og Jonas Gahr Støre ønsker å felle Solberg-regjeringen, og danne regjering sammen.

En regjering må være ønsket av velgerne

En regjering bør være ønsket og pekt på av velgerne.

Bergens Tidende skriver lørdag om sterk bekymring knytet til medlemsdemokratiet i KrF. En mengde nyinnmeldte medlemmer er med på å avgjøre partiets retningsvalg. Samme dag som Hareide slapp sin bok der han signaliserte at han ønsket å danne regjering med Ap, startet nemlig partiets ledelse en stor vervekampanje.

Vi står altså i den situasjon at rundt 1500 nyinnmeldte medlemmer i KrF, samt 190 landsmøtedelegater i et parti under sperregrensen, den 2.november skal bestemme hvilken regjering landet vårt skal ha. Det er grunn til å stille spørsmål ved de langsiktige virkningene av dette, og hvordan det vil bli oppfattet av velgerne.

For oss i Nord-Norge er det mange grunner til misnøye med dagens regjering. Vi ville foretrukket en annen regjering, hvor Frp ikke utgjør et tyngdepunkt. Vi tror i sum en Ap-ledet regjering ville vært bedre for landsdelen. Og vi tror det er fullt mulig for Ap å utvikle nye politiske løsninger og et slagkraftig mannskap som kan gi landet et stabilt flertall i 2021. Når man danner regjering, bør den være pekt på og ønsket av velgerne.

Å planlegge eller konstruere en situasjon for å felle Erna Solbergs regjering uten at det foreligger en åpenbar politisk sak, vil slik vi ser det svekke tilliten til de demokratiske spillereglene. At valgets to store tapere for litt over ett år siden, Hareide og Støre, ser ut til å ha funnet sammen om en slik regi, vil for mange være vanskelig å forstå.

Vi er også redd dette vil øke splittelsen og polariseringen i norsk politikk og samfunnsliv. Det vi ser konturene av, er en politisk operasjon som i det hele og store har som formål å sørge for at den delen av befolkningen som stemmer Frp, til enhver tid skal være satt utenfor innflytelse i form av deltakelse i regjering.

Dermed kan vi få svenske tilstander også i Norge, slik VGs kommentator Frithjof Jacobsen peker på. At Frp har vært en del av regjeringen i fem år, har trolig vært med på å stagge fremveksten av ytterliggående krefter på ytterste høyre fløy, slik vi har sett det i flere andre europeiske land.

Å skyve Frp ut i kulden på den måten Knut Arild Hareide ønsker, uten et mandat fra befolkningen gjennom et stortingsvalg, vil kunne gi Sylvi Listhaug og hennes støttespillere kraftig vind i seilene. Det kan komme til å radikalisere Frp, og svekke den moderate og ansvarlige delen av partiet. I verste fall kan det også styrke de mørke kreftene som flokker seg rundt ulike nettsteder som allerede har stor oppslutning. Det er forbløffende at venstresiden i Norge logrer for en strategi som kan få slike vidtrekkende og alvorlige konsekvenser.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse