Annonse
REGJERINGEN: Erna Solberg og Siv Jensen har de siste par ukene måttet fordøye den ene elendige meningsmålingen etter den andre. Hva har skjedd?

En regjering på villspor

Det er få, om noen, tidligere regjeringer som har klart å bli så upopulære på bare ett år i statsrådstolene.

Å lansere kutt for de arbeidsuføre samtidig med at man gir de aller rikeste de store skattelettene, får bare noen ytterst få her i landet til å applaudere.

Regjeringen Solberg har levert noen høyst overraskende resultater de siste par ukene. Det er få, om noen, tidligere regjeringer som har klart å bli så upopulære på bare ett år i statsrådsstolene. Det er nå også så mange meningsmålinger som fremviser den samme tydelige tendensen, at det ikke finnes grunnlag for å forsøke å bortforklare de magre prosentene som blir regjeringspartiene Frp og Høyre til del.

Og kanskje aller mest forsmedelig for de to partiene som knuste et styringstrett Arbeiderpartiet i valget for bare litt over et år siden: Ap har fosset opp på 40-prosenttallet på meningsmålingene. Det må være et tankekors for Erna Solberg og Siv Jensen at de så raskt klarer å kvitte seg med så mange hundre tusen velgere som det målingene viser nå.

På den siste målingen som kom, fra Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), måles Ap til en rekordoppslutning på 42,2 prosent. Det er nesten tjue år siden sist partiet hadde en slik måling. Så hva er det slags geniale, politiske grep Ap plutselig har gjort som gir dem slik frisk vind i seilene? Det er et spørsmål som burde vært gransket nøye, for faktum er at det er vanskelig å finne en rasjonell forklaring på denne nyvunne populariteten.

I juni valgte Aps ekstraordinære landsmøte Jonas Gahr Støre som ny leder. Og selv om Støre nok er populær hos mange, er det neppe forklaringen på velgerflukten fra regjeringspartiene. For Ap har foreløpig ikke presentert en fornyet politikk som velgerne øyeblikkelig har omfavnet, eller hatt utspill som har vakt velgermassens udelte begeistring.

De store bevegelsene på partibarometrene som viser at mengder av velgere er på flyttefot, har kommet i forbindelse med at regjeringens forslag til statsbudsjett har blitt kjent. Erna og Siv har helt enkelt falt for eget grep. De har i budsjettet presentert noen prioriteringer som har fått velgerne til å rygge raskt ut av supporterklubben.

Regjeringen har bommet både på innhold og taktikk. Å lansere kutt for de arbeidsuføre samtidig med at man gir de aller rikeste de store skattelettene, får bare noen ytterst få her i landet til å applaudere. Høyres og Frps grimme skjebne på meningsmålingene skyldes ikke Aps fortreffelighet, men egen misére.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse