Annonse
VAREMERKE FOR TROMSØ: På lederplass gratulerer Nordlys Tromsø Arctic Pride med årets kulturpris i Tromsø. Her fra årets parade. Foto: Yngve Olsen/Nordlys

En viktig kulturpris

Tromsø kommunes kulturpris for 2018 går til Tromsø Arctic Pride, for spennende og kreativ bruk av kunst, kultur og kunnskap som har gitt årets viktigste bidrag til Tromsø som åpen og mangfoldig by.

-Prisvinneren har snudd motvind til en medvind som har tatt Tromsø med storm, sa ordfører Kristin Røymo (Ap) da hun offentliggjorde vinneren tidligere denne uka.

Det var opprinnelig en markering for homofile og lesbiske som lå til grunn for Tromsø Arctic Pride, da festivalen ble arrangert første gang for fem år siden. Men arrangøren har lyktes godt med det de selv beskriver som en ambisjon om å ta et steg ut av offerrollen. De siste årene har derfor Arctic Pride vokst til noe enda mer, til å bli symbolet på en raushet som engasjerer brede lag i Tromsøs befolkning.

Arctic Pride har nå blitt en storslagen feiring av mangfoldet i Tromsø, og har på en fin måte stadfestet byens gamle varemerke; et sterkt ønske om å kunne inkludere alle mennesker, uansett tro, livssyn og hudfarge. Man holder de beste tradisjoner i hevd, og skaper samtidig gode og trygge levekår for den skeive befolkningen.

Det handler altså om mye mer enn bare selve paraden. Vi snakker om en folkefest som varer i ni dager, med stor variasjon og bredde. Programmet sist november besto av teaterforestillinger, konserter, show, seminarer, historisk kunnskap, debatter og  samtaler, presentasjon av livserfaringer, kirkemesse, idrettsmarkeringer, quiz, filmer, kunst, work shops. Arctic Pride samarbeider bredt med det meste av kulturlivet og med andre aktører i Tromsø innen idrett, kirken, organisasjoner og næringsliv.

Tromsø har tatt imot denne «gaven» med åpne armer, og gjennom dugnad gjort Arctic Pride til en stor fest for hele bysamfunnet.  

De skeive har etter hvert kommet i mindretall blant de som deltar. For her finner vi begge kjønn, i alle aldre, pensjonister, unge og gamle fra alle samfunnslag, innvandrere og folk fra forskjellige nasjonaliteter.

Arctic Pride har blitt en arena som har lyktes med noe svært verdifullt. Gjennom budskap om likeverd og fellesskap, uten fordømmelse av meningsmotstandere, kan man nemlig oppnå å bli en motvekt til de kreftene som polariserer og splitter. Dypest sett har Arctic Pride tatt rollen som forsvarer av det fineste med den norske samfunnsmodellen.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse