Annonse
SJIKANE: Slik henges samemotstanderen Jarl Hellesvik ut på en falsk Facebook-profil. Foto: Skjermdump

Er jeg en samisk-motstander?

Jeg er aldeles ikke noen motstander av det samiske eller negativ til samer.

Jeg vokste selv opp i et hjem hvor samisk var et av hjemmespråkene

Avisa Nordlys har et oppslag om at det er laget en falsk profil på Facebook med navnet Jarle Hallesvik. Hensikten med denne falske profilen er å sjikanere meg, ved å framstille meg som en politisk idiot. Nivået på innleggene fra denne falske profilen er på småbarnstadiet.

De har også lagt ut et bilde av meg (i samekofte) som de har manipulert,  og som de oppgir til å være denne Jarle Hallesvik. Altså et identitetstyveri.

Det er bra at Nordlys retter fokus på denne typen aktivitet. Dette av allmennpreventive hensyn. For kan det tillates at jeg hetses på denne måten, så kan alle bli hetset slik på Facebokk sine sider av politiske meningsmotstandere eller personlige uvenner. (At Facebook tillater denne typen aktivitet som gjør at enhver borger i prinsippet blir et forsvarsløst  offer for  denne typen offentlig, fiendtlig aktivitet på Facebook sine sider, er ubegripelig.)

Det er imidlertid en viktig kritikkverdig side ved dette oppslaget i Nordlys, og det er at det har fått tittelen «Slik hetses samisk-motstanderen på nettet».
Jeg er aldeles ikke noen motstander av det samiske eller negativ til samer.  Jeg vokste selv opp i et hjem hvor samisk var et av hjemmespråkene.

Det er dessverre slik at i en rekke redaksjoner rundt omkring i landet, så eksisterer den mentaliteten at konkret kritikk av visse deler av den samepolitikken som føres og forfektes, blir karakterisert til å være motstand mot det samiske og med lignende betegnelser.   På denne måten er de i praksis med på å skremme til taushet legitim kritikk av visse sider av den samepolitikken som føres og forfektes.  Det er trist at det er slik og jeg håper at denne mentaliteten blir rensket ut fra redaksjonene.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse