Annonse
Tom Høgli står for verdier som burde være langt viktigere enn penger i fotballen. Han forfekter verdien av solidaritet og fellesskap, og han gjør det både med ord og handlinger.

En sjelden fotballhelt

Lørdag takkes en ekte helt av på Alfheim. En stor fotballspiller og et enda større menneske spiller sin siste kamp på toppnivå.

Historien om Tom Høgli kan inspirere mange, uavhengig av hvor interessert man er i fotball. 34-åringen fra Evenskjær i Skånland var langt ifra det største, mest åpenbare fotballtalentet i barne- og ungdomsårene.

Få, om noen, hadde vel sett for seg at han skulle nøytralisere verdens beste fotballspiller, Cristiano Ronaldo, med flagget på brystet. Høgli endte til slutt på 49 landskamper og to scoringer som sideback for «våre beste menn».

Uten å være en såkalt barnestjerne, bygde Høgli stein på stein – med ydmykhet og hardt arbeid som hovedingrediensene. Han ble hentet til Bodø/Glimt i ung alder, men var fortsatt et relativt ubeskrevet blad da han kom til TIL og Tromsø i 2007.

I TIL tok han store steg, og fanget etter hvert oppmerksomheten til større klubber i Europa. Lørdag settes punktum for en proffkarriere, som har inneholdt opphold både i den belgiske toppklubben Brugge og Nordens beste fotballklubb, FC København.

Tom Høgli er historien om at det er mulig å nå toppen i verdens største idrett, selv om det finnes andre som har større medfødt talent – og selv om man kommer fra et lite tettsted langt mot nord. 

Det er en historie som kan inspirere unge gutter og jenter, enten man kommer fra Kroken, Storsteinnes, Senja eller andre plasser i nord. I tillegg er Tom Høgli, i egen person, noe så sjeldent som en motvekt til den vanvittige pengegaloppen som gjennomsyrer dagens proff-fotball.

Tom Høgli står for verdier som burde være langt viktigere enn penger i fotballen. Han forfekter verdien av solidaritet og fellesskap, og han gjør det både med ord og handlinger.

Han har vært en pådriver for å samle inn 630.000 kroner i solidaritetsmidler, som denne uka ble delt ut til forskjellige idrettslag i Tromsø. Pengene gjør det mulig for flere barn og unge å ta del i idretten, uavhengig av foreldrenes økonomi.

Høgli har også gått i bresjen for å dra i gang et TIL-lag for inkludering i samfunnet, samt et gatelag. Han har også brukt sin posisjon i mange andre sammenhenger, som handler om å skape et bedre samfunn.

I bunn ligger det et ærlig og oppriktig samfunnsengasjementet. Høgli gjør det ikke fordi han må, men fordi han vil. Og det handler aldri om å sole seg i glansen. Høgli holder seg gjerne på armlengdes avstand fra glansen og rampelyset.

Disse kvalitetene anerkjenner også Tromsø Idrettslag. Derfor ligger det an til at Tom Høgli nå får en rolle i TILs videre arbeid som samfunnsaktør. Det vil i så fall være klokt av TIL, og særdeles velfortjent overfor Høgli.

Når TIL avslutter årets sesong hjemme mot Sarpsborg, håper vi publikum møter kvinne- og mannssterke opp på Alfheim, og gir en sjelden fotballhelt en høyst fortjent hyllest. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse