Annonse
I ET UFØRE: Levin Mikkelsen lider store økonomiske tap etter at Stortinget vedtok å avvikle pelsdyr-næringen. Foto: Ola Solvang

Behandlingen av Levin er en skam for Norge

Behandlingen av Levin Mikkelsen og de andre pelsdyrbøndene i Norge, er skammelig og uverdig, mener Nordlys.

Tidligere denne uken kunne Nordlys fortelle historien om pelsdyrbonden Levin Mikkelsen i Kåfjord.  15. januar ble den siste reven på farmen hans avlivet, etter at et flertall på Stortinget har vedtatt et forbud mot å drive oppdrett av pelsdyr i Norge.

40 år har Mikkelsen brukt på å bygge opp anlegget med driftsbygninger og utstyr. Takstverdien er ni millioner kroner, men Staten vil bare gi ham 700.000 kroner. Han er tilbudt 400.000 for gården, og 300.000 for livdyrene. I et debattinnlegg i Nordlys i fjor forklarte Mikkelsen de enorme personlige konsekvensene dette tapet får for ham.

Det ser likevel ut til at mange mener at Mikkelsen og andre i distriktene som har drevet lovlig næringsvirksomhet inntil Stortinget plutselig bestemmer noe annet, ikke fortjener bedre.  

Mikkelsen risikerer å stå igjen som en ruinert mann. Han blir ofret fordi pelsdyrnæringens endelikt skulle være en av Venstres vinnersaker, da de gikk inn i regjering etter valget i 2017.

Det er selvfølgelig helt legitimt å ønske å avvikle pelsdyrnæringen, og framtidsutsiktene var da også usikre, med internasjonale trender mot pels. Men her må man skille mellom selve beslutningen, og de som blir sterkt skadelidende på grunn av en smålig erstatningsordning.

At et næringslivsparti som Høyre går i bresjen for dette, er virkelig sensasjonelt.  Men i Oslo sitter altså Høyres stortingsrepresentanter og statsråder musestille med hendende foldet, og ser på ranet av Mikkelsen og andre norske pelsdyrbønder.

Levin Mikkelsen håper selv at politikerne i tolvte time skal innse at regjeringens opplegg er urimelig. Men han og de andre bøndene har blitt hånet og hetset i årevis, og har ikke noe stort lobbyapparat i ryggen. De er en svak pressgruppe som det er lett å overse, og det er ingen sympati å hente i hovedstadsoffentligheten.

Det forhindrer likevel ikke at Stortinget bør føle et ansvar for at å unngå at enkeltmennesker og familier rundt omkring i Norge går til grunne.  Særlig ille er det for de som har tatt opp lån og investert i driften etter 2017, da stortingsflertallet den gang avgjorde at pelsdyrnæringen skulle bestå, med en rekke nye krav til dyrevelferd. En beslutning som altså ble omgjort to år senere.

Statens svik mot pelsdyrbøndene er brudd på det meste av rettsstatens prinsipper. Det er skammelig at dette kan skje i Norge. Stortinget har fremdeles en mulighet til å redde ansikt, og gi bødene full erstatning, når det endelige vedtaket skal fattes i neste uke.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse