OKTOBER 2015: En gruppe asylsøkere passerer den norsk-russiske grensen for 10 måneder siden. Tilsammen kom det 5500 asylsøkere til grensekommunen Sør-Varanger. Foto: NTB Scanpix

En skammelig krangel

Norge takker finnmarkingene med å løpe fra regningen etter asyl-kaoset i fjor høst. Det er en skam.

Utlendingsdirektoratet (UDI), som raust har betalt ut formidable summer til styrtrike asylbaroner sørpå, har bestemt seg for å legge seg på en knallhard linje i Finnmark

Utlendingsdirektoratet (UDI), som raust har betalt ut formidable summer til styrtrike asylbaroner sørpå, har bestemt seg for å legge seg på en knallhard linje i Finnmark.

Ifølge Dagbladet har UDI i løpet av årets første seks måneder utbetalt 391 millioner kroner for tomme mottaksplasser. Ja, du leste riktig. Helt tomme hotellsenger, som ikke er i bruk.

Fra 1.september innlemmes Bolkesjø hotell i Telemark i den etter hvert ganske lange UDI-porteføljen av helt tomme mottak. Finansmannen Lars Søreide jubler i Dagbladet over en kontrakt «det ikke er hver dag man inngår».

Men i Finnmark er det annerledes.  På ordførerkontoret hos Rune Rafaelsen i Kirkenes ligger det en skriftlig avtale, underskrevet på UDIs brevpapir, der UDIs representant forplikter seg til å betale 17 millioner kroner for forpleiningen av de flere tusen asylsøkerne som Sør-Varanger kommune i flere måneder tok et nasjonalt ansvar for.

Men UDI holder nå tilbake åtte millioner kroner etter bruken av Fjellhallen (idrettshall i Kirkenes) som transittmottak i fjor høst.

Grensekommunen i nord skjønner ikke dette. I en situasjon med flere hundre nye asyl-ankomster hver dag, opplevde ordføreren at UDI var desperate. Den statlige etaten presset på for å få 200 ekstra plasser på mottaket. Hver eneste millimeter av hallen måtte utnyttes. I dag – med krisen på behørig avstand  - mener UDIs byråkrati i Oslo at deres representant ikke hadde formell myndighet til å inngå en slik avtale.

Dermed får ikke Sør-Varanger dekket utgiftene de mener å ha hatt for å drifte transittmottaket. 

Dette er jo mye penger for en liten kommune. Hvordan vil det ta seg ut dersom Sør-Varanger må legge ned en grendeskole eller et sykehjem fordi UDI ikke vil betale for seg?

Ordføreren synes ikke det er betryggende at UDI-direktør Frode Forfang i en tekstmelding har tilbudt seg å betale 10 millioner kroner. Fortsatt ville det gjenstått 7 millioner på regningen. Er det et uttrykk for at UDI ikke tar Sør-Varanger på alvor?

Nå blir det advokatmat og oppgjør i retten. Og det finnes ingen annen måte å si det på enn at dette er utrolig pinlig for Norge. Å ikke betale regningen etter seg - til befolkningen i en kommune som hadde asylkrisen tettere på livet enn alle andre nordmenn.

Det fører til bitterhet blant finnmarkingene som tok et ekstraordinært nasjonalt ansvar i fjor høst.  Politi, grensevakter og kommunen helt nordøst i Norge måtte i løpet av få uker håndtere rett i overkant av 5500 personer som kom syklende over grensen for å søke asyl.

Men både UDI og politiet hadde svak situasjonsforståelse. Tidligere denne måneden la Politidirektoratet fram en evalueringsrapport om asyl-tilstrømmingen over Storskog. Rapporten er knusende. Den viser at man i Oslo nærmest manglet enhver forståelse av hvordan virkeligheten var ved den norsk-russiske grense.

Blant politiets nasjonale ledelse var det fravær av elementær kunnskap om forhold i Finnmark. Derfor gikk det unødig lang tid før alvoret ble oppfattet i hovedstaden.  Politimester Ellen Katrine Hætta i Finnmark slo alarm og ba i en tidlig fase om forsterkninger. Men alle hennes henstillinger ble oversett.

Politidirektoratet har så langt avslått å kommentere konklusjonene i rapporten. Det er uansett åpenbart at verken UDI eller politiet forsto tilstrekkelig av det som foregikk ved grensen i nord. Og nå kommer altså UDI tilbake og drar finnmarkingene med seg inn i rettssalen.

Det er så dårlig folkeskikk at det nesten ikke er til å tro. For å si det med ordfører Rune Rafaelsen: Den norske russiske grensen var i sin tid et resultat av geopolitikk da den ble etablert i 1826.  Oslo skjønte den gang ingenting av det som foregikk, og de skjønner fremdeles skremmende lite.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse