Annonse
NYTT, MEN DYRT: Det nye sykehuset i Kirkenes blir langt dyrere enn planlagt, og er over ett år forsinket. Foto: Stian Hansen, Finnmarken

En skandale i Kirkenes

Byggeskandalen i Kirkenes gir grunn til å stille spørsmål ved kompetansen i Finnmarkssykehuset og Helse Nord.

Fredag åpner statsminister Erna Solberg det nye sykehuset i Kirkenes. Dette er en begivenhet vel verdt å markere. Det er 60 år siden sist det ble åpnet et nytt sykehus i Finnmark, og nybygget i Kirkenes vil forhåpentligvis gi bedre tjenester og økt trygghet for befolkningen.

I en situasjon der det blir stadig hardere prioriteringer når det gjelder pengebruk i helsevesenet, er det gledelig at det brukes betydelige ressurser på å modernisere og oppdatere sykehus helt nord i landet.

Dessverre blir åpningen av det nye sykehuset i Kirkenes skjemmet av en byggeprosess som har vært ute av kontroll. Det fører blant annet til at statsministeren foretar den offisielle åpningen av et sykehus der arbeidene er kraftig forsinket, og ennå ikke ferdig. Fremdeles pågår det arbeid med branntetting, og innregulering av luft i operasjonsområdet. Pasientene kan ikke flytte inn før tidligst 12.november.

Overskridelsene på prosjektet er allerede på nærmere 100 millioner kroner, men det er uklart hva sluttsummen blir. Det pågår nå en rettsprosess med den tyske hovedentrepenøren.

Sykehuset skulle stått klart til bruk i juni 2017. Prosjektlederen for sykehusutbyggingen kunne i mars 2017 fortelle til NRK at «Alt er nesten ferdig. Doruller er ferdig montert på toalettveggene».

Hvordan kunne mannen som har rapportert til styret i Finnmarkssykehuset og toppledelsen i Finnmarkssykehuset om framdriften i prosjektet, ha så lite kontroll? I dag vet vi at det er dukket opp en lang rekke feil, forsinkelser og mangler - ting som en prosjektleder bør ha oversikt over.

Det er grunn til å stille spørsmål ved hvordan en prosjektleder kan ha så lite oversikt uten at det har fått konsekvenser for hans stilling.

Og hvordan kunne Finnmarkssykehusets administrasjon foreta en feilutbetaling på over 60 millioner kroner (!) til den tyske hovedentreprenøren uten at det får konsekvenser? Det ser ut til at en slik enorm sløsing med skattebetalernes midler ikke får noen konsekvenser for sykehusets toppledelse, eller styrelederen, som har sviktet i sin kontrollfunksjon.

Byggeskandalen i Kirkenes gir grunn til å spørre om Finnmarkssykehuset og Helse Nord har nok kompetanse i egen organisasjon, til å gjennomføre så store og kompliserte byggeprosjekter.

Vi skriver nå oktober 2018 og sykehuset er fremdeles ikke helt ferdig. At statsministeren må åpne et sykehusbygg som ikke står klart til bruk for alle pasientgrupper, taler dessverre sitt tydelige språk.

Det er behov for en grundig gransking før Finnmarkssykehuset gis ansvaret for å gjennomføre andre byggeprosjekter som er på trappene, som Samisk helsepark i Karasjok eller nye Hammerfest sykehus. Kirkenes-affæren er alt annet enn tillitvekkende.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse