Annonse
Tromsøværingen Torgeir Knag Fylkesnes er stortingsrepresentant fra Troms SV.

En solid jobb

To viktige saker for kysten i nord er nå vedtatt på Stortinget, og SV-representanten har spilt en viktig rolle.

I Iøpet av få dager har to viktige saker for landsdelen gått gjennom på Stortinget. Det har skjedd uten noen særlig nasjonal oppmerksomhet, men beslutningene er viktige for kysten og Nord-Norge, der det definitivt blir lagt merke til.

I begge saker har SVs stortingsrepresentant fra Troms, Torgeir Knag Fylkesnes, spilt en avgjørende rolle.

Fylkesnes står bak et forslag om at kystkommuner skal kunne nyte godt av avgifter fra havbruksanlegg i deres område. Tirsdag ble det vedtatt i næringskomiteen, med støtte fra Ap, KrF, Sp og Venstre. Avgiften kan være på plass allerede før 2018. Den skal betales per kilo ubearbeidet laks som eksporteres.

Dette er på høy tid. Kommunene har i årevis stilt arealer til disposisjon for oppdretterne. Mens havbruksnæringa har tjent milliarder på høye laksepriser, har vertskommunene fått en forsvinnende liten del av inntektene.

Den nye produksjonsavgiften er særlig viktig i en tid der det lokale eierskapet i havbruksnæringen svekkes. Vi tror det kan bidra til å styrke samfunnsaksepten for lakseindustrien langs kysten. For oss i nord er det, ved inngangen til et stortingsvalg, grunn til å merke seg at regjeringspartiene Høyre og FrP går imot en løsning som til sammen vil gi kommuner tilgang på rundt 400 millioner kroner i året fra lakseindustrien.

Også i en annen viktig sak for kysten har Frp og Høyre blitt påført et nederlag. Et flertall på Stortinget instruerte tirsdag denne uken fiskeriminister Per Sandberg. Han må nå endre reglene for å flytte fiskekvoter innen kystflåten.

Et flertall bestående av SV, Ap, KrF, Sp og Venstre vil i stedet innføre en modell som tidligere er foreslått av Norges Fiskarlag, og dermed må Sandberg endre de omstridte reglene som han innførte i januar i fjor.

Forskjellen innebærer at det ikke lenger blir mulig å overføre fiskekvoter fra de minste båtene til de største kystfiskebåtene. Etter Fiskarlagets modell skal kvoter fra de minste kystbåtene under 15 meter bare kunne overføres til båter opptil 21 meter.

Reglene Per Sandberg innførte like etter at han overtok som fiskeriminister, betød at kvoter fra de minste båtene kunne overføres til båter som er opptil 60 meter lang og med lasteromskapasitet på opptil 500 kubikkmeter.

Torgeir Knag Fylkesnes er både saksordfører i komitéen og arkitekten bak instruksforslaget som påfører regjeringen et nødvendig nederlag. Forhåpentligvis kan det bidra til å bremse konsentrasjonen av penger, makt og kvoter i næringen.

Det er ikke hverdagskost at nordnorske stortingsrepresentanter markerer seg med bred og oppdatert kunnskap om fiskeri- og sjømatnæringen. Noe som i seg selv må sies å være et stort paradoks.

Men Torgeir Knag Fylkesnes er et hederlig unntak. Han er noe så sjeldent som en nordnorsk stortingsmann med et vedvarende engasjement for kystpolitikk og fiskeripolitikk. Og gjennom aktivt og målrettet arbeid har han altså fått gjennomslag for viktige nordnorske saker. Derfor vinner han også respekt på tvers av partigrenser. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse