Annonse

En stemme for Tromsø i Norge

Tromsøs framtid bestemmes ikke bare i Tromsø. Store beslutninger som berører våre liv og muligheter tas på nasjonalt nivå. Jeg skal gjøre alt som står i min makt for at Tromsøs interesser ivaretas når storting, regjering og nasjonale bedrifter gjør sine valg.

Det nytter ikke å sitte på møterommene i Rådhuset og rope på staten. Du må være til stede der beslutningene tas. Og når makta besøker Tromsø, er det ikke nok med hyggelige kaffekopper og bilder i avisa.

Jeg er ingen erfaren politiker. Jeg har mye å lære og jeg er avhengig av at hele Tromsø-samfunnet i årene framover løfter sammen. Likevel har jeg gjennom et langt liv vært opptatt av at Tromsø må ha gode linjer til hovedstaden. 

Slik har jeg innenfor idretten, innenfor kulturen og innenfor næringslivet jobbet fram Tromsøs interesser. Akkurat det samme vil jeg gjøre som politiker.

Det var viktig for meg å få fram min vilje til å kjempe for Nord-Norge-banen. Men enda viktigere var det å få med Jonas Gahr Støre på laget. Jeg tok direkte kontakt med han og en rekke sentrale aktører i Ap. Til slutt kom Jonas til Tromsø og uttalte at Ap vil kjempe for jernbane i nord.

Oppskriften

Slik vil jeg fortsette å jobbe utrettelig for Tromsøs interesser. Jeg vil ha flere nasjonale bedrifter til å etablere seg i byen vår. Jeg vil at universitetssykehuset i Tromsø skal være å samme høye nivå som Bergen, Trondheim og Oslo for å gi landsdelen de beste spesialiserte sykehustjenester.

Jeg vil at Universitetet i Tromsø skal forsterke sine studietilbud for å levere landsdelen det vi trenger av leger, samfunnsvitere, økonomer, lærere og annen arbeidskraft.

Hva er oppskriften på å vinne i Oslo? Den er faktisk enkel – og samtidig uhyre krevende: Du må jobbe strukturert opp mot makta i sør, nesten hver eneste dag. Som ordfører skal jeg gå i spissen for å øke Tromsøs posisjon i Norge. Jeg vil utfordre både næringsliv og politikk på å gjøre det samme. 

Tromsø United

Et av mine første initiativ etter valget blir å skape et slagkraftig Tromsø-lag – Tromsø United – som skal løfte oss fram på den nasjonale og den internasjonale arena. Jeg vil be politikere fra alle partier med på laget, representanter fra næringsliv, organisasjoner, fagorganiserte og enkeltstemmer med nasjonal gjennomslagskraft. Vi skal lære av våre venner i Bodø om hvordan en hel by i lag kan jobbe fram det som er i byens interesse. 

I de siste seks årene har de blå styrt Norge. Dessverre har Tromsøs blå politikere lite å vise til når det gjelder gjennomslag overfor sine. FrP i Tromsø vil ikke ha bompenger – mens FrP i Norge setter den ene rekorden etter den andre i å øke bompenge-avgiftene. Høyre i Tromsø snakker pent om jernbane – mens Høye nasjonalt vil sende godset med førerløse trailere. Og det tok ufattelige seks år og nesten en regjeringskrise før de klarte å bestemme seg for at Tromsø, Norges største by i nord, trenger en bedre innfartsvei. 

I tillegg er det høyst usikkert hvilken politikk en blå koalisjon vil være i stand til å føre. Ett av partiene - bompengepartiet – har ikke engang sagt hva de mener utover at de er mot bompenger. Slike eksperimenter kan ikke Norges største by i nord legge ut på.

Det nytter ikke å sitte på møterommene i Rådhuset og rope på staten. Du må være til stede der beslutningene tas. Og når makta besøker Tromsø, er det ikke nok med hyggelige kaffekopper og bilder i avisa. Du må lede makta inn på rette tanker. Eller på rett spor. Sporet av Nord-Norge-banen og Tromsø.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse