I "Jakten på nordlyset" møter vi et knippe aktører i reiselivet som oser av vilje og lyst til å løfte det beste Nord-Norge kan by på, til mennesker fra hele verden. Foto: TVNorge

En strålende nordnorsk fortelling

Vi slår det fast først som sist;  TV Norges nye serie «Jakten på nordlyset» fremstår som den beste dokumentar-serien fra Nord-Norge på år og dag.

Det er en fortelling fra landsdelen – til et nasjonalt publikum – som har vært etterlengtet etter strømmen av serier med nordlendingen i rollen som artigkar og karikatur, eller trøttende sakte-TV.

«Jakten på Nordlyset» er fantastisk reklame for Tromsø og landsdelen. Fotograferingen er av topp klasse, og serien byr på flotte og ærlige portretter av nordlendinger med vilje og lyst til å løfte det beste Nord-Norge kan by på, til mennesker fra hele verden. Vi som bor her til daglig glemmer for lett at det finnes mange som gråter av glede over å se det utrolig vakre nordlyset utfolde seg.

Men dette handler heldigvis om noe mer enn naturen som en kulisse. Det vi får presentert, er et bilde av et moderne, entusiastisk og offensivt Nord-Norge. TV Norge har lyktes overmåte godt med å vise frem gründere, folk med pågangsmot og vilje til å skape arbeidsplasser både for seg selv og andre.

Nordlysturismen har de siste årene eksplodert i Tromsø. Omsetningen har nådd 600 millioner kroner i året, ifølge programmet, og i dag er det over 100 reiselivsbedrifter i byen. Og turistene bare fortsetter å komme, mens neste steg i planen er at Tromsø også skal bli en enda mer attraktiv destinasjon om sommeren.

Markedet for arktiske opplevelser er i rask vekst, ikke minst takket være økende velstand i Asia som gjør millioner av mennesker mer mobile.

Samtidig må vi ikke fortape oss helt når verden står på vår dørterskel og vil inn. Reiselivet må utvikles på en bærekraftig måte, og det er naturlig at vi diskuterer en eller annen form for turistskatt.

Samtidig må samfunnet bidra med infrastruktur som bidrar til at næringen ikke kommer ut av kontroll. Her har vi nylig lest urovekkende historier fra små bygder utenfor Tromsø, som opplever rene invasjoner av turister, som ikke har et tilbud verken for toalettbesøk eller håndtering av avfall.

En stortingsmelding har nylig pekt ut reiseliv som en bærebjelke i landsdelen fremover. Da må det følge penger med i form av utviklingsmidler og lignende. Det er dessverre en mangelvare i dag.


 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse