MAKTKÅRINGER: Denne uken kom boken som viser at vi nesten ikke er til stede på listen over Norges 252 mektigste. For noen uker siden kåret Kapital næringslivets 50 mektigste - null fra nord.

En strategi for nasjonal makt

Et land som sier det økonomiske tyngdepunktet flytter nordover – trenger sterke stemmer i nord.

Å forandre Oslo er fåfengt. Vi må endre oss selv. Vi må spille på deres bane. Vi må opptre smartere, mer samlet og mer langsiktig enn de andre.

Blant Norges 252 mektigste er 10 fra Nord-Norge. Kun to av dem bor i landsdelen. I stedet for å klage på juryen bør vi gå i oss selv. 

I skiftende regjeringer har vi sett hvor svakt landsdelen er representert. For noen uker siden kåret Kapital næringslivets 50 mektigste. Null fra nord. Denne uken kom boken som viser at vi nesten ikke er til stede på listen over Norges 252 mektigste.                

En svak landsdel i møte med nasjonens maktsentrum er ille for Nord-Norge, men aller verst for Norge. Et land som sier vårt viktigste utenrikspolitiske satsingsområde er nord – trenger sterke stemmer i nord.

Et land som sier det økonomiske tyngdepunktet flytter nordover – trenger sterke stemmer i nord.

Et land som har spisskammerset og skattekammeret i nord – trenger sterke stemmer i nord.

Nordnorsk Oslo-makt kan bare skapes av oss selv. Å forandre Oslo er fåfengt.  Vi må endre oss selv.  Vi må spille på deres bane. Vi må opptre smartere, mer samlet og mer langsiktig enn de andre.

Derfor trenger landsdelen flere politikere og ledere som skaper nasjonal og internasjonal politikk med en nordnorsk plattform. Lokal retorikk og politikk tilhører kommunestyret - ikke riksnivået. Vi skal i mindre grad bruke ord som urettferdig og distriktsfiendtlig.

Vi skal i større grad snakke om store, felles, nasjonale muligheter og utfordringer i den nordlige delen av landet vårt. Her hvor nasjonenes skattkammer og verdens spiskammers ligger.

Maktplan

Nordnorske historikere vil med rett kunne innvende at manglende nordnorsk makt også har historiske forklaringer. Historien skal vi lære av, men vi kan ikke forandre den. La oss heller se på noen tiltak som faktisk kan løfte Nord-Norge og gi oss flere stemmer der beslutningene tas.

1. Støtt Nordnorsk Råd

Dersom det er riktig at det ikke er flertall for å gjøre noe med fylkesstrukturen, må Nordnorsk Råd få sterk støtte fra oss alle. Dette er det eneste stedet hvor nordnorske regionalpolitikere på toppnivå koordinerer sin politikk. Jo oftere de tre fylkestoppene snakker med en – ikke tre – stemmer, jo mektigere blir de. Også i sør. Storregionen Trøndelags Tore Sandvik blir en av Norges mektigste stemmer i Oslo. Vår jobb blir å sikre at også noen fra Nord-Norge lyttes til.

2. To universitet – en fortelling

Strukturdebatten om våre universitet er avsluttet. Vi har nå to store enheter. Jeg skulle ønske de hadde følgende strategi: Vi skal gjøre så mye som mulig sammen – og kun så mye som nødvendig hver for oss.

De to universitetene må sammen lokke verden nordover. Reis ut i lag og fortell den nordnorske historien og vis fram mulighetene. Skap en felles dør inn til et nordnorsk studie-nirvana på tvers av fakultet og enheter.

Spill alle enheter i Alta, Harstad, Narvik, Tromsø, Bodø, Nesna og andre steder god. Jeg skulle ønske styrene og administrasjonene hadde like mange strategimøter sammen som de har hver for seg.  

3. Etabler «ambassade» i Oslo

Nord-Norge har en egen ambassade i Brüssel. Vi trenger en i Oslo også. Ansett kvinner og menn med skarpe hoder og piggskoene på. De skal daglig forsyne Nord-Norge med Oslo-kompetanse. De skal hjelpe nordnorske ordførere og bedrifter fram i hovedstaden. De skal vite hva som skjer før resten av verden er i nærheten av å oppdage det. Plukk et par politikere (eksempelvis Hans Kristian Amundsen og Sigbjørn Aanes), et par fra næringslivet og et par fra akademia som landsdelens veivisere i sør.

4. Hei fram nordnorske talent

Agenda Nord-Norge (NHO, LO og SpareBank 1 Nord-Norge) rekrutterer i disse dager 12 talent til vårt nordnorske ambassadørprogram. Vi ønsker å utvikle stemmer som kan nå fram i Oslo og verden. Vi vil gi de faglig, geografisk og historisk påfyll. Vi vil bidra med å trene på presentasjoner, fortellinger og intervjuer. Vi vil gi de et nettverk og kjennskap på kryss og tvers i nord og i Oslo. Jeg håper flere aktører i nord lager slike programmer. 12 ambassadører i året vil gjøre en forskjell. 50 ville vært enda bedre. Noen av dem skal på lista når de 252 mektigste kåres om fem til ti år.

5. Kom oftere sammen

I en landsdel som rommer halve Norges areal, men kun 9,3 prosent av innbyggerne, er det lett å bli litt alene. Alene om ideer og tiltak. La oss samles oftere. La oss inspireres av hverandre. Kan de andre byene lære av Bodøs imponerende innsats? Kan vi hente inspirasjon av Mo som vil bli Norges industrihovedstad? Kan Finnmarksløpet overføre kunnskap til andre slik at vi får flere nasjonale arrangementer?

Derfor må vi møtes oftere. Vi fra Agenda Nord-Norge spiller også inn vårt bidra: Når landsdelens ordførere, politikere, næringslivsledere og akademia samles i Alta 7.-8. november – skaper vi en felles møteplass for inspirasjon. Hvem vet? Kanskje reiser vi hjem litt klokere. Og på sikt litt mektigere.

6.Vi må øve

I 13 år har jeg fra departementer og storting i Oslo sett hvem som lykkes med å få fram sine budskap og vinne sine saker. Det er de som er topp forberedt og som har trent på å nå fram med sin fortelling.  Å beherske en nasjonal arena er ingen gudegave, verken for politikere eller næringslivsfolk. Det handler om trening og hard jobbing. Derfor skal vi, slik Nordlys-kommentator Skjalg Fjellheim mange ganger har påpekt, ikke alltid søke regional harmoni. Vi skal også søke brytninger med et tydelig formål: Å prestere best mulig på nasjonal og internasjonal arena.

Heia Nord-Norge.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse