Annonse
OMSTRIDT: Fiskeriminister Geir Inge Sivertsen er i hardt vær etter å ha søkt om etterlønn i Senja kommune samtidig som han hadde fått jobb som statssekretær i Oslo. Foto: Næringsdepartementet.

En stygg ripe i lakken

På regjeringens hjemmeside står det å lese at Geir Inge Sivertsen (H) i statsråd den 1.november ble utnevnt til statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, med virkning fra 4. november. Sivertsen kom fra vervet som ordfører i Lenvik kommune, nå Senja kommune.

Den 24. november søker han Senja kommunestyre om etterlønn i en og en halv måned, noe som blir innvilget av kommunestyret i sitt møte den 11. desember.

Problemet er bare at kommunestyret gjorde et ulovlig vedtak. De har nemlig ikke anledning til å innvilge etterlønn, dersom den ikke avkortes krone for krone mot annen inntekt.

I søknaden forklarte Sivertsen at han ønsket å ta ut ferie i januar og februar. Det må man kunne kalle en spesiell argumentasjon. For det første fordi etterlønn ikke er ment som feriepenger for ordførere som går av. For det andre har det formodningen mot seg at en nyutnevnt statssekretær starter sin gjerning med å feriere.

Senere, den 21.januar, ble Sivertsen utnevnt til fiskeri- og sjømatminister.

Og etter at saken ble avslørt i Dagbladet, gjør Sivertsen full retrett. Han lover å betale tilbake pengene han har mottatt, til sammen 120.000 kroner.

Dette er en riktig avgjørelse, men for Sivertsen er skaden allerede skjedd.  Han har rukket å få en stygg ripe i lakken.

Noe av det mest pinlige, er at enkelte av Sivertsens partifeller i Høyre, i stedet for å beklage, mener det er kritikerne i saken som skaper politikerforakt. En noe mer ydmyk tone kunne kanskje være på sin plass.

Kommentator Andreas Slettholm i Aftenposten har sagt det presist: Etterlønn skal være et sikkerhetsnett for folk som ikke har arbeid, det skal ikke være en avslutningsbonus. Dessverre sitter det folk i regjeringen som ikke ser ut til å se forskjellen.

Geir Inge Sivertsen har gjort en grov feil, og han burde skjønt bedre. Kan man snakke det bort som en uheldig glipp? Nei, det kan man ikke. Sivertsen har utvist dårlig skjønn, og det har skjedd gjennom en aktiv handling.

Da må han tåle at det stilles ubehagelige spørsmål. Det er ikke greit at han som har hatt og fortsatt innehar samfunnets øverste tillitsverv, urettmessig sikrer seg penger fra det offentlige. Fra avstand kan det lett se ut som et snev av grådighet.

Men det er også gode grunner til å stille spørsmål ved den rådende kulturen i Senja kommune. Hvordan i himmelens navn kunne søknaden om etterlønn fra Sivertsen passere og bli klubbet gjennom, mens alle visste at søkeren var i full jobb som statssekretær i Oslo?

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse