Annonse
SUKSESS: Direktør Daniel Nyhagen i Tromsø Skipsverft har etablert seg nord på Tromsøya etter en lang og krevende flytteprosess. Foto: Yngve Olsen/Nordlys

En suksess Tromsø kan lære av

Med sin målrettede tålmodighet har Tromsø Skipsverft skapt en vinnerhistorie.

Etter en tøff flyttesjau som har tatt flere år, er Tromsø Skipsverft ferdig rigget nord på Tromsøya.

Det er om lag 20 år siden bedriften tok et strategisk veivalg. Den gang måtte man ta konsekvensen av at det ikke var bærekraftig å fortsette driften i bykjernen. Det var ofte et konfliktfylt forhold til omgivelsene, og mulighetene for utvidelser og modernisering var ikke til stede.

Et par tiår seinere har kursskiftet endt opp som en vinn-vinn historie for Tromsø. Et stort område ved Skansen i den nordlige delen av sentrum, der verftet tidligere holdt til, er frigjort til en storstilt oppgradering som blant annet inkluderer boliger.

Til gjengjeld har Tromsø nå fått en topp moderne industribedrift på nordvestsiden av øya. Skipsverftet kjøpte 300 meter strandlinje i 2010 og har utviklet området selv. Det er investert stort i tørrdokker, flytekai og ny verkstedhall. Her skal man drive med ombygging, reparasjon og vedlikehold av fartøy og båter. Markedet er stort, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

I dag har man cirka 90 ansatte som sammen driver en virksomhet med positive ringvirkninger for byen. Det gjelder ikke minst innkjøp av tjenester fra andre små og mellomstore lokale bedrifter. Her er det også 40 mål med ledig tomteareal og muligheter for nye etableringer i industriområdet på Skattøra.

Tromsø Skipsverft er gull verdt for Tromsø. Det er en veldrevet bedrift, som gjør byen enda mer attraktiv som et maritimt tyngdepunkt.

Det er gode grunner til å være imponert over den målrettede tålmodigheten. Det dreier seg om byens største private industriarbeidsplass med en historie som strekker seg tilbake til 1848.

Nå ser det ut til at en tradisjonsrik bedrift mer eller mindre har funnet seg selv opp på nytt.  Og det er et aldri så lite tankekors at man har gjennomført den store flytteoperasjonen i skyggen av en offentlig debatt i Tromsø som ofte har en lei tendens til å snakke byen ned.

Det er det liten grunn til å gjøre. Men Tromsø Skipsverft kan være en nyttig påminnelse om at det er industri og privat verdiskapning vi lever av. Her finnes det store muligheter, men om de skal utnyttes forutsetter det blant annet at kommunen tar sin rolle som tilrettelegger på større alvor enn i dag.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse