Thomas Nilsen er avskjediget som redaktør for Barents Observer. Foto: Atle Staalesen, Barents Observer

En svært brysom mann

Hvordan forstå og bruke en journalist (med feilsøkingsskjema).

Vi får aldri visshet om hele sannheten bak avskjedigelsen av Nilsen. Det er "en personalsak".
- Han får vel ikke prisen for månedens medarbeider. 
Karakteristikken har jeg fra en ansatt i Utenriksdepartementet. Vi snakket om Thomas Nilsen. Tidligere miljøaktivist i Bellona, og sentral i avsløringer av svært slepphendt håndtering av atomsikkerhet på Kola. Senere ansatt i Barentssekretariatet. De siste årene redaktør for Barents Observer, en nettavis som både har gitt oss innsyn i samfunnslivet over grensene i Barentsregionen,  og ikke minst har forsynt russiske lesere med  journalistikk de kan tro på. Inntil nå. 
 
Nilsen har også hatt en sentral rolle i konfliktene rundt Barentssekretariatet i Kirkenes. Journalistene i Barents Observer vil under redaktørplakaten for å kunne jobbe trygt i Russland og sikre uavhengighet fra eierne - de tre nordnorske fylkeskommunene. Representantskapet er uenige og vil bruke dem som informasjonsmedarbeidere. Skal du virkelig fornærme en journalist, er en god start å gi ham tittelen informasjonsmedarbeider. Og Nilsen er en av de mest fremragende journalistene landsdelen har å by på.
 
Dette året har han blitt kalt inn på teppet til styreleder Stig Frode Olsen så mange ganger at det er tråkket sti. Mandag gikk det som det vel måtte gå. Han ble avskjediget. Ikke en alminnelig oppsigelse, hvor man får litt tid til å områ seg og kan bruke oppsigelsestiden til å surfe på stillingannonser og stjele med seg kontorutstyr. Nilsen er kastet på dør og sendt rett på NAV
 
Det er all grunn til å tro at Olsen har hatt litt å stri med. Han er til daglig stabssjef i Nordland Fylkeskommune. Jeg har aldri jobbet i en fylkeskommune og må lene meg tungt til egne fordommer her. Altså velger jeg å tro Olsen var vant til noenlunde servile fylkeskommunale byråkrater som verdsetter tarifflønn, jobbsikkerhet og lavt konfliktnivå. Så tok han over som arbeidende styreformann i Barentssekretariatet etter at Pia Svensgaard ble sykemeldt. 
Barentssekretariatet har blitt beryktet som et vepsebol av intriger. Til overmål er det journalister blant dem. Å lede journalister er i motsetning til fylkeskommune en øvelse jeg selv har noe erfaring med. Det kan sammenlignes med å bære regnvåte staur i sterk sidevind. Så her kommer en bruksanvisning. Riktignok for sent, men det er tanken som teller:
 
Hvordan forstå og bruke en journalist (med litt hjelp fra Odd Børretzen)
 
  • Du ber journalisten gå til høyre, men han går til venstre. 
Løsning: Du har gitt en føring og utfordret journalistens iboende frihetstrang. Be ham gå til venstre. 
  • Du ber journalisten gå rett frem. Han står stille og sturer. 
Løsning: Du har forsøkt å gi en ordre og utfordret journalistens iboende frihetstrang. Slutt med det. 
  • Du ber journalisten sitte i ro. Han publiserer en stor sak om at du hindrer ytringsfrihet. Et hundretalls av journalistens venner raser på Facebook og Twitter og ringer deg for kommentar. 
Løsning: Har du ikke lært noen ting? Gi journalisten en egen stiftelse og redaktørplakat og hold deg på en armlengdes avstand.
  • Du avskjediger journalisten. I stedet for å gjøre seg lekker for andre arbeidsgivere velger han å posere med oppsigelsen i avisa.
Løsning: Kan ikke hjelpe deg her, Stig Frode. Du har fått et samlet mediekorps i fire land på ryggen, en kjent russisk blogger demonstrerer mot norske myndigheters sensurtrang utenfor konsulatet i Arkhangelsk, og du blir innkalt på teppet til UD
 
Vi får aldri visshet om hele sannheten bak avskjedigelsen av Nilsen. Det er “en personalsak”. Olsen begrunner avskjedigelsen med 
pliktbrudd og illojalitet, og mener Nilsen har handlet i strid med arbeidsgivers interesser. Det er helt sikkert oppsigelsesgrunn nok for fylkeskommunale byråkrater. I det minste vinker de farvel til mulighetene for å bli månedens medarbeider. Det Olsen og fylkespolitikerne som som har klønet til denne saken ikke forstår, er at Nilsen ikke engang hadde planer om å bli nominert i kåringen. For hans jobb er å være en svært brysom mann.  

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse